Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Preuzimanje slovenske Droge Kolinske od strane Atlantic grupe izaziva reakcije kako u Sloveniji i Hrvatskoj tako i u Srbiji.


Droga Kolinska vlasnik je niza brendova istočnih nam susjeda. I dok jedni ne mogu prežaliti što domaći brendovi prelaze u tuđe ruke, drugi u spajanju vide prednosti za sve. Droga Kolinska, slovenski prehrambeni div, prepušten je u hrvatske ruke. 'Ovaj 'deal' potpisan jučer je vjerojatno najveći poslovni događaj u svijetu u jučerašnjem danu', rekao je Emil Tedeschi, Atlantic Grupa. I događaj koji je uzbudio Sloveniju.

Vezani članci Vili Beroš Beroš želi stati na kraj jednoj od najvećih prijetnji društvu, koja sve više pogađa i djecu: "Posebno je alarmantan podatak..." Slika nije dostupna Srbi i Slovenci u panici: Tedeschi bez novca kupio naše tvrtke!

'Šteta što imamo ljude kojima je gospodarstvo i gospodarenje špansko selo', rekao je Andrej Vizjak, bivši ministar gospodarstva. 'Kroz deset godina Slovenije više neće biti, već će ovdje biti nekakva proširena alpska Hrvatska', rekao je Zmago Jelinčić, Slovenska nacionalna stranka.

>> Tedeschi: Kupnja Droge Kolinska bila je svjetski događaj dana

>> Tedeschi: Želimo profit vratiti onima koji ga stvaraju

Bivša uprava Istrabenza u čijoj je grupi i Droga Kolinska tri milijarde Atlanticovih kuna drže jeftinom prodajom. Za sve optužuju politiku. 'Zoran Janković u kamere je izjavljivao još 2009. da Istrabenza neće biti', rekao je Igor Bavčar, bivši predsjednik Uprave Istrabenza.

Prozvani ljubljanski gradonačelnik ne ostaje dužan. 'Za tu cijenu je on kriv jer je zloupotrebama uspješnu tvrtku doveo pred stečaj. Sada preostaje jedino rasprodaja', kazao je Zoran Janković, gradonačelnik Ljubljane.

Premijer Borut Pahor tvrdi da o tom poslu nema informacija pa ništa nije ni komentirao. Atlantic je s Drogom Kolinskom dobio i nekoliko srbijanskih prehrambenih kompanija s jakim brendovima. Dnevni listovi Press i Danas tuguju što srbijanski Smoki i Bananko postaju hrvatsko vlasništvo. Ekonomisti pak vjeruju Tedeschiju.

'Mi namjeravamo nastaviti i podržati razvoj prodaje na tim tržištima', kaže Tedeschi. U Hrvatskoj pohvale Atlanticu. I uzdah olakšanja u Podravci gdje neslužbeno govore: bolje da je kupio njih nego nas. No, sada ih čeka borba za tržište s velikim regionalnim igračem koji je za razliku od njih, izvan dosega političara.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju