Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Yasmin: Da sada je bilo 14 prijava neželjenih nuspojava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ginekološke ordinacije diljem Hrvatske zatrpane su pozivima izbezumljenih pacijentica koje koriste tablete za kontracepciju Yasmin.

Tablete se koriste za razne probleme - od sprječavanja začeća, hormonskih problema pa sve do akni. No, nakon nekoliko sumnjivih smrti mladih djevojaka, kojima je zajedničko da su koristile upravo tablete Yasmin, nastala je prava panika. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Navike Hrvatica Svaka druga Hrvatica ima seksualne probleme Slika nije dostupna Neki za, neki protiv Stiže muška verzija antibebi pilule

Mjesta panici nema ako pacijentice svakih 6 mjeseci obavljaju pretrage krvi Za sada nema nikakvih naznaka da će se tablete Yasmin povući s hrvatskog tržišta. Naime, u Agenciji za kontrolu lijekova doznajemo kako se non-stop prati rizik i korist od primjene. Za sada on nije poremećen i nema nikakve potrebe za povlačenjem bilo kojeg od raspoloživih mehanizama, baš kao i u 96 zemalja u kojima je lijek registriran. 

>> Djevojka umrla od antibebi-pilula 'Yasmin'

Do sada je bilo 14 prijava zdravstvenih djelatnika vezano uz neželjene reakcije, no one ne odstupaju od nuspojava koje su navedene na uputama za uzimanje lijeka. U međuvremenu, sve je više sumnji na smrt koju je izazvala upravo ta pilula. 

Još jedna smrt od plućne embolije 

Nina je umrla prije dvije godine od plućne embolije. Što je uzrok tome, njezina majka Spomenka nikad nije saznala iako su joj liječnici dali do znanja da bi to mogle biti Yasmin pilule koje je njezina kći uzimala tri mjeseca. Kako bi pomogla drugim djevojkama, Spomenka je o svom iskustvu odlučila javno progovoriti. 

'Nisam nikad doznala što je izazvalo trombe jer uzrok je embolija pluća i to masovna, ali obdukcijski nalaz nisam dobila. On postoji u riječkoj bolnici', rekla je Spomenka. 

Yasmin - najpropisivanije pilule

Nije tajna da su Yasmin najpropisivanije antibebi pilule. Kažu, i najmanje štetne. A do njih se dolazi na sve načine. Umjesto ginekologa propisuju ih nerijetko i liječnici opće prakse. I to bez dodatnih pretraga. Iako zvuči nevjerojatno, jedan recept zna koristiti i po nekoliko djevojaka.

Liječnici upozoravaju da mjesta panici nema ako pacijentice svakih 6 mjeseci, a najdulje godinu dana obavljaju pretrage krvi, rade jetrene nalaze i provjeravaju moguće poremećaje zgrušavanja krvi. 

Olako propisivanje lijeka, bez detaljnog upoznavanja pacijentice s ranim prepoznavanjem simptoma poremećaja, može biti kobno. Ako se, sukladno uputi za lijek, posumnja na bilo kakvu nuspojavu, preporuča se privremeni prestanak uzimanja lijeka do nove provjere zdravstvenog stanja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene