Wings for Life - globalna utrka s velikim humanitarnim ciljem, istovremeno kreće iz 12 svjetskih gradova. Sutra točno u 13 sati na startu u Zadru bit će rekordnih 8500 natjecatelja. Još jednom će trčati - za one koji ne mogu.

Galerija


Sav prikupljeni iznos startnina i ove godine ide za istraživanje lijeka za ozljede leđne moždine. Sa starta sutra kreće i 40 osoba u invalidskim kolicima. I Saša Drinić će ponoviti prošlogodišnje iskustvo: "Svijest se budi, ovakvi događaji samo podsjećaju na to koliko je bitno samo uključiti ovaj mod razmišljanja o tome kako je drugima".

Vezani članci Netko je otrovao mačke u centru Zadra - 2 Mučni prizori: Netko je otrovao mačke u centru Zadra, pozvana policija, prijava DORH-u Sanja Jurišić Vesele turisti na plažama, ali ne vesele COVID brojke: "Turistički djelatnici strahuju od prekida sezone"

Humanost, ali i doživljaji za pamćenje. Jedna od sudionica kazala je kako je prije 20-ak godina imala nezgodu i slomila 5. kralježak. "Imala sam sreće što nisam ostala u kolicima! I to mi je sada razlog što trčim."

Globalna utrka krenut će istovremeno iz 12 svjetskih gradova. Hrvatska ruta iz Zadra ide magistralom u smjeru Primoštena. O svemu brigu vodi 1100 volontera. Lorena Lulić, volonterka, kaže: "Ove godine je jako velika gužva, znači, prethodnih godina subotom zapravo nije bilo puno ljudi, no ove godine od samog početka je jako velika navala".

Ovogodišnji novi start na Liburnskoj obali cijeli se dan ušminkava. A 8 i pol tisuća trkača mnogi će bodriti u publici. Zoran Kosanović iz organizacijskog tima kaže: "Kada pogledamo Grad Zadar, koji broji negdje oko 70 tisuća ljudi, možemo reći da u ova 2 dana procirkulira dodatno 20 tisuća ljudi".

Iz Zadra se za Dnevnik Nove TV uživo javio reporter Šime Vičević. Kazao je kako će sutra na startu, uz natjecatelje iz cijele Hrvatske, biti će i više od 1000 natjecatelja iz 30 zemalja svijeta. Svake godine u Zadru je ovo i veliki turistički vikend.

O svemu je više kazala i Morana Papić iz zadarske Turističke zajednice. Na pitanje jesu li prije pet godina vjerovali da će ovaj projekt ovako zaživjeti, odgovara: "U samim počecima ovog projekta bilo je zamišljeno da se utrka svake godine održava u nekom drugom gradu. No, već nakon prvog izdanja Grad Zadar se pokazao kao odličan domaćin, kako po logističkoj podršci, tako i po konfiguraciji trase utrke".

Na konstataciju reportera Vičevića kako utrka raste iz godine u godinu - prve godine bilo je 2000 trkača, a sad ih je četiri puta više - Papić je odgovorila i na pitanje koliko smo uspjeli brendirati Zadar u turističkom i sportskom smislu. "Zadar jest sportski i turistički grad, ovo nije jedini događaj ovog tipa, ali je definitivno najveći i kako takav najbolja promocija za grad. Već petu godinu zaredom broj sudionika rapidno raste i to najbolje govori o Zadru kao domaćinu".

Dodala je kako je izravni prijenos najbolji način da se slika Zadra i naše regije proširi, "pa i do onih novih, potencijalnih gostiju, i vjerujemo kako će i sudionici ovogodišnje utrke sa sobom ponijeti prekrasne dojmove" te i tako promovirati i doprinijeti još većem broju sudionika već iduće godine.

Kazala je i kako će za precizne podatke o popunjenosti smještaja trebati pričekati kraj vikenda, ali i da je već sada vidljivo kako je popunjenost privatnog smještaja zadovoljavajuća.

Sutra već od jutra očekuje se dolazak natjecatelja u središte Zadra, a onda u 13h na novom startu na zadarskoj Liburnskoj obali pravi sportski i humanitani spektakl. Prijenos utrke možete gledati u nedjelju 6. svibnja na portalu DNEVNIK.hr i programu Nove TV od 12:30.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr