Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Foleyjev povjerljiv brzojav

'Sanader štitio članove HDZ-a, Kosor ne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povjerljivoj depeši američkog veleposlanstva u Zagrebu iz listopada 2009., koju je objavio WikiLeaks, navodi se da je dolazak Jadranke Kosor na čelo hrvatske vlade ojačao političku volju za borbu protiv korupcije na svim razinama u vlasti i gospodarstvu.

Internetska stranica WikiLeaks objavila je u petak četiri povjerljive depeše iz američkog veleposlanstva u Zagrebu koje otkrivaju potporu SAD-a naporima hrvatske vlade u borbi s korupcijom i u suradnji s Haaškim sudom (ICTY), ključnima za uspješan dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom. U depeši od 30. listopada 2009. veleposlanik James Foley navodi da 'pristup koji je donijela premijerka Kosor prema navodno korumpiranim članovima HDZ-a jača političku volju za borbu protiv korupcije na svim razinama u vladi i gospodarstvu'.

Pročitajte i ovo Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju Slika nije dostupna Protiv korupcije Foley: Sanader je upozorenje svima koji pomišljaju na korupciju

>> WIikiLeaks: Sanader na meti DORH-a od siječnja

>> Jerko Rošin: Sanader se popodne vraća u Hrvatsku

Foley u povjerljivoj depeši izvješćuje State Department da su mu brojni visoko pozicionirani hrvatski dužnosnici rekli da im je Kosor naglasila da neće štititi članove HDZ-a zbog lojalnosti ili kako bi zadržala utjecaj u stranci, kao što je to činio bivši premijer Ivo Sanader.

Vidošević otkrio kako su Kosor i Sanader imali sukob oko pristupa korupcijskim skandalima

Državni tajnik u MVPEI-u Davor Božinović kazao je Foleyu, navodi se u izvješću, da bi Kosor mogla donijeti 'potencijalno povijesni zaokret u upravljanju zemljom'. Veleposlanik Foley je isto tako prenio svoj razgovor s predsjednikom Hrvatske gospodarske komore Nadanom Vidoševićem iz listopada 2009. koji mu je rekao da su se Sanader i Kosor sukobili oko pristupa premijerke korupcijskim skandalima. Kosor je ustrajala na tome da bi državnom odvjetniku Mladenu Bajiću trebalo biti dopušteno da slijedi sve tragove u borbi protiv korupcije, dok je Sanader to vidio kao prijetnju njemu osobno i drugim visokim stranačkim dužnosnicima, navodi se u dokumentu koji je objavio WikiLeaks.

Foley također navodi, pozivajući se na izvor iz medija, da je Kosor izravno zaprijetila Sanaderu pokretanjem pravne akcije. U depeši iz listopada 2009. također se prenose stavovi da je Kosor u tišini napredovala kroz stranačke redove HDZ-a, te stoga nema mnogo dugova koje treba vratiti i nije uključena u skandale koji potresaju druge stranačke čelnike. To joj omogućuje da se bori protiv korupcije na izravniji način nego njezin prethodnik, stoji u depeši veleposlanika Foleya.

Iskrena borba

On također ocjenjuje da je USKOK do njezina dolaska na čelo vlade otvarao istrage samo protiv dužnosnika srednjeg ranga, ali da je od ljeta 2009. počeo istraživati neke 'ključne igrače', kao što su čelnici HEP-a i Podravke. U depeši se navodi da se spremnost premijerke Kosor da se suprotstavi korupciji čini iskrenom, premda 'gotovo sigurno uključuje neke elemente političke kalkulacije'. Foley navodi kako je to potencijalno početak prijelomnog trenutka u Hrvatskoj, koji je 'omogućila neočekivana čelnica čija si stranka trenutačno ne može priuštiti da se raziđe s njom'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene