Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima li elemenata za tužbu?

BROĐANI U OPASNOSTI Karcinomi bi mogli biti još češći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zabrinjavajuća vijest iz Svjetske zdravstvene organizacije - građani Slavonskog Broda mogli bi još učestalije obolijevati od karcinoma, i to zbog onečišćenja zraka. Građani prst sumnje usmjeravaju prema rafineriji u Bosanskom Brodu, a država će pokrenuti istragu - ima li elemenata za tužbu zbog kaznenog djela - trovanja.

Iako ih Sava dijeli, građane Slavonskog Broda ne spašava od zagađenja. I tako više od osam godina. Izloženost otrovima iz rafinerije, iznimno je opasna. 'Nakon dugotrajne izloženosti i određeni karcinomi - prvenstveno se misli na karcinome pluća', kaže Anto Cvitković iz Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Ilustracija Završen očevid U Slavonskom Brodu pijani vozač izazvao tešku prometnu nesreću: Jedna je osoba poginula

Sumporovodik i lebdeće čestice utječu na respiratorne bolesti, posebno kod dugotrajne izloženosti. Podaci su to Svjetske zdravstvene organizacije. Osim toga, skraćuju život. 'U zemljama gdje je prosječna vrijednost na godišnjoj razini lebdećih čestica smanjena sa 70 mikrograma po kubnom metru na 20 da je kako su izračunali život kraći za 8,5 mjeseci', dodaje Cvitković.

A Brođani, gotovo svakodnevno udišu iznad prosjeka. Čestice su i jučer bile povišene.

U sve se uključilo i Ministarstvo pravosuđa. Rade se analize koje će pokazati ima li elemenata kaznenog djela. 'Ja ću ponoviti, ukoliko netko čini nešto s nekim sredstvom protiv vašeg zdravlja i života, vi mu oduzmete sredstvo to sredstvo može biti tehničke naravi, a može biti i sirovinske naravi dakle moja poruka je vrlo jasna mi ćemo to sprovesti u djelo', kaže Ante Šprlje.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene