Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Presuda

Walter Wolf osuđen na dvije i pol godine zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudsko vijeće Županijskog suda u Karlovcu danas je nepravomoćnom presudom osudilo Waltera Wolfa, bivšeg vlasnika Karlovačke industrije obuće (KIO), na dvije godine i šest mjeseci zatvora za kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Wolf mora na račun KIO-a uplatiti 23 tisuće eura uvećane za zakonske zatezne kamate. Dovršenjem dokaznog postupka Wolfu je dokazana krivnja da je kao stopostotan vlasnik i predsjednik Nadzornog odbora KIO-a, s namjerom da sebi pribavi protupravnu imovinsku dobit od 23 tisuće eura, nagovorio prvookrivljenog direktora KIO-a Ivu Maglicu da iskoristi svoj položaj te da 20 tisuća eura od prodaje prodavaonice KIO-a u Valjevu u Srbiji 28. svibnja 2003. uplati na Wolfov privatni devizni račun u Splitskoj banci, a ne na žiro-račun KIO-a, kako nalažu propisi o platnom prometu. Preostalih tri tisuće eura uplaćeno je na račun posrednika Milana Ćopića u Beogradu.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Wolf je, kako je on to rekao u svojoj obrani na prošloj raspravi 14. listopada, opunomoćio Maglicu da raspolaže tim novcem na njegovu računu i da njime isplati radnike KIO-a. Za to nije mogao predočiti nikakvu valjanu dokumentaciju. Maglica je umro prošle godine.

Iako je sudac Ante Ujević na prošloj raspravi odbacio prijedlog tadašnjeg Wolfova branitelja Zorana Pilipovića da se saslušaju "neki radnici" u vezi s potvrdom o primanju plaće u gotovini, te da se sasluša članica Nadzornog odbora Nataša Rustja-Rakovac, rasprava je prekinuta zbog zahtjeva suda da Splitska banka dostavi dokumentaciju o Wolfovoj punomoći Maglici i dinamici isplate novca s Wolfova privatnog računa. Splitska banka je pak dopisom izvijestila sud da ".... nije pronađen bilo kakav trag punomoći po tom računu", te da je stanje na njemu 50,84 eura.

Novi Wolfovi branitelji Josip Reljić i Vatroslav Šego obranu su temeljili na tezi da je Wolf toliko bogat da ne bi imao motiva svoj poslovni ugled dovoditi u pitanje takvim "mizernim iznosom od 20 tisuća eura". Uz to su predočili potvrde Wolfovih privatnih uplata od 387.260 eura na račun Volksbank za koje su tvrdili da su Wolfova dobrovoljna otplata navodnog KIO-ova kreditnog duga toj banci. Odbacivši tvrdnje obrane, sudac Ujević je u obrazloženju presude kazao da bi Wolfova radnja bila kazneno djelo čak i da je KIO u to vrijeme poslovao pozitivno, a da je na izricanje kazne od dvije godine i šest mjeseci zatvora utjecalo upravo počinjenje toga kaznenoga djela u vrijeme kad su radnici bili najobespravljeniji i bačeni na ulicu.

Branitelji Reljić i Šego najavili su žalbu Vrhovnom sudu.

Walter Wolf, koji je danas nazočio suđenju, nakon stanke nije se vratio u sudnicu te nije bio nazočan izricanju presude.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene