Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU izbori

Vuljanić: Neću napraviti harakiri; Holy: Ako osvojimo mandat bit ću ludo sretna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mirela Holy iznenađenje je na političkoj sceni, a njezin ORAH nada se jednom zastupničkom mjestu. Jednako toliko očekuju i Laburisti koji su upravo zbog ORAH-a pali za jedno mjesto na popisu političkih snaga.

Apsolutno iznenađenje na hrvatskoj političkoj sceni je stranka ORAH - Mirele Holy. Holy je stranku osnovala prije šest mjeseci. I u tako kratkom roku stranka joj je - prema Crobarometru, postala treća politička snaga u zemlji.

U ORAH-u se nadaju jednom zastupničkom mjestu. Osim što su prema posljednjem Crobarometru treća politička snaga u zemlji i Mirela Holy ima jak osobni rejting. Ovi izbori su test proba za stranku koja slavi tek pola godine. Nakon ovih izbora vidjet će se kako će se pozicionirati na političkoj sceni, a uđu li u EP bit će dio zelenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sjećate li ih se? "Plesali su jedno ljeto": Provjerili smo gdje su danas nekadašnja izborna iznenađenja Slika nije dostupna Koalicijski sporazum ORaH i Laburisti idu zajedno na izbore! 'Ako treba izgorit ćemo'

Zatvorena su birališta u Hrvatskoj, evo kolika je bila izlaznost do 16 sati!

Prva na Listi ORaH-a za izbore za Europski parlament i predsjednica stranke Mirela Holy izjavila je kako im je zacrtani cilj prijeći izborni prag, i bit će sretni ako taj cilj ispune, a ako uspiju osvojiti jedan mandat - bit će ludo sretni.

Holy je istaknula da će, ukoliko ORaH-ov kandidat ili kandidatkinja uđe u EU parlament, provoditi politiku održivog razvoja i bit će dio frakcije Europske stranke zelenih (EGP).

Pojasnila je da je to u gospodarskom smislu 'Zeleni novi dogovor' dekarbonizacija privrede, znači putem javnog financiranja ulaganje u obnovljive izvore energije i sve održive zelene prakse - održivi turizam, održiva poljoprivreda, sustavi gospodarenje otpadom, pročišćavanje otpadnih voda, ulaganje u vodni sektor, provedba i osmišljavanje održive adaptacijske strategije jer su, kako smatra, klimatske promjene najveća prijetnja i životu na Zemlji i gospodarstvu u cjelini.

Holy je rekla kako politika održivog razvoja otvara nova radna mjesta.

'Zbog toga je naša kampanja bila upravo usmjerena prema tome. Naime, statistički pokazatelji u cijeloj Europi pokazuju da realizacija projekata održivog razvoja, znači ne samo u obnovljivim izvorima energije, nego i u poljoprivredi, turizmu, u IT sektoru također te u cijelom nizu sektora koji se bave održivom potrošnjom i proizvodnjom, a to su sustavi gospodarenja otpadom - pokazuju više tisuća, čak i milijuna novih radnih mjesta', dodala je.

Do pojave ORAH-a na sceni, treća politička opcija po Crobarometru, bili su Hrvatski laburisti. Laburisti su u prošlom mandatu imali jednog zastupnika u Europskom parlamentu, Nikolu Vuljanića. Prema Crobarometru trenutačno su četvrta snaga u državi.

Očekuju dobre rezultate

'Napravili smo sve što smo mogli, znali i umjeli i očekujemo dobre rezultate', rekao nam je Nikola Vuljanić i dodao da im veće šanse daje izlaznost koja je veća od lanjske.

'Očekujemo, naravno, mandat u parlamentu', zaključio je.

'Neću napraviti harakiri, to sasvim sigurno, niti ću biti razočaran. Bože moj, to će samo značiti da naša poruka danas još nije ono što Hrvati očekuju', odgovorio je na pitanje hoće li biti razočaran ako ne osvoji mandat. Uslijedilo je pitanje smatra li da će ovi izbori pokazati i omjer snaga na nacionalnoj razini.

'Nažalost da, dobar dio političke elite, a i građana uzimaju ove izbore kao nekakve predizbore za buduće parlamentarne izbore, što naravno ne bi trebalo biti. Ali pokazat će i ovi izbori tko je pogriješio u zadnjih godinu i pol, dvije, a tko je bio na pravom putu', rekao je. (Hina/S.T.K./I.I.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene