Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezavisni ljevičari

Vukšić, Linić i Vuljanić predstavili svoj preimenovani zastupnički klub

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavili su i rezultate provođenja postupaka predstečajnih nagodbi tijekom 2013. i 2014. godine.

Saborski zastupnici Branko Vukšić, Slavko Linić i Nikola Vuljanić u srijedu su predstavili svoj preimenovani zastupnički klub - Klub nezavisnih ljevičara, ali i rezultate provođenja postupaka predstečajnih nagodbi tijekom 2013. i 2014. godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nova strategija Većina građana plaćat će skuplje energente kako bi pomogli siromašnijima Slika nije dostupna Bivši intendant HNK Glumac Milan Štrljić novi šef splitskih Hrvatskih laburista

'U svega dvije godine riješen je ogroman broj predmeta, u tom dijelu su sudjelovali i financijski sektor i ostali vjerovnici te prihvatili plan restrukturiranja za 2361 predmet, a to je 33.507 zaposlenih s nešto manje od 38 milijardi riješenih obveza', kazao je Slavko Linić pozivajući se na analizu koju je učinio na temelju tri izvješća – Fine, Porezne uprave i Visokog trgovačkog suda.

Do kraja 2014. pred sudovima su sklopljene nagodbe u 1765 tvrtki s 25.440 zaposlenih i 28.629 milijardi obveza, a sudsko rješenje čeka 596 tvrtki sa 7067 zaposlenih.

Ukupna insolventnost u Hrvatskoj, u razdoblju od početka 2013. do kraja 2014. smanjena je za 12,6 milijardi kuna, a s osnova predstečajnih nagodbi direktan je učinak 9,5 milijardi kuna.

Povećala se, kaže Linić, i učinkovitost trgovačkih sudova koji su do sredine veljače ove godine zaprimili 3754 zahtjeva za postupanje po odbijenim predstečajnim postupcima. U hitnim postupcima sudovi su razriješili 1949 zahtjeva, a u 1233 predmeta otvorili postupak predviđen stečajnim zakonom, čime se, tvrdi Linić, značajno povećala i učinkovitost pravosuđa u zaštiti vjerovnika.

Smanjeni su značajno i troškovi stečajeva koji su u stečajnim postupcima u prosjeku iznosili oko 15 posto potraživanja, a u predstečajnim postupcima 0,09 posto potraživanja, s obzirom da su postupke odradili Ministarstvo financija i Fina.

Potraživanja Porezne uprave po osnovi poreza i doprinosa po okončanim predstečajnim postupcima ostvaruju se u vrijednosti od 60,44 posto potraživanja, a otpisano je 39,56 posto.

Linić je istaknuo i kako tvrtke koje su uspješno okončale postupak predstečajne nagodbe redovito uplaćuju poreze i doprinose iz tekućeg poslovanja. Svi pozitivni pokazatelji dosadašnjeg provođenja postupaka predstečajnih nagodbi rezultirali su, ističe, i novim prijedlogom stečajnog zakona.

'Postoji pitanje zašto se vlada time ne hvali, a odgovor je vrlo jednostavan: i predsjednik vlade je sudjelovao u kriminalizaciji ovog zakona, a jedno je vrijeme čak htio i odustati od njega, no zahvaljujući pritiscima Svjetske banke je odustao', poručio je Linić koji je sam bio jedan od autora tog zakona.

Na pitanje o tome kako je Željko Kerum rješavanje procesa predstečajne nagodbe proslavio s tri mercedesa Branko Vukšić je ustvrdio kako je to ismijavanje države. 'Željko Kerum koji je dužan milijarde može kupovati mecedese što je pitanje porezne uprave i pitanje utrđivanja kako se iz tih tvrtki izvlači novac, ali i pitanje kriminala', ustvrdio je Vukšić.

Dosadašnji Klub nezavisnih zastupnika Slavka Linića, Branka Vukšića i Nikole Vuljanića te Nedžada Hodžića, člana Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske htjeli smo skratiti i nazvali smo se Nezavisnim ljevičarima jer mi i jesmo na ljevici, pojasnio je Vukšić razloge promjene imena svog saborskog kluba kojem je u međuvremenu pristupio i bivši laburist Vuljanić.

Propitujemo naše ljevičarstvo, nismo monolitni, ne mislimo isto ali želimo svi isto, a to je boljitak hrvatskih građana, poručili su iz novog-starog saborskog kluba.

"Nećemo se slagati u masu stvari, ali slažemo se oko cilja, a to je demokratski i pošteni socijalizam u kojem će se ljudska prava respektirati, ne u apstraktnom smislu kako govore liberali, nego pravo na život, rad, kruh, krov nad glavom, obrazovanje, zdravlje i mirnu starost. I to su stvari koje treba riješiti prije kapitalizma, a nakon toga može ići tržišna ekonomija", rekao je Vuljanić.

U Hrvatskoj, tvrdi, ozbiljne lijeve stranke u političkom ringu nema jer je 'SDP zadnja moderna liberalna stranka', kako kaže Zoran Milanović.

Članovi kluba na predstojeće palamentarne izbore idu s nezavisnim listama po svojim izbornim jedinicama, a već ovih dana počinju razgovori s manjim strankama i nezavisnim listama s kojima dijele iste ciljeve. "Ove sezone nezavisne će biti hit", uvjeren je Vukšić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene