U proteklih nekoliko godina Vukovar, Ilok i Županja izgubili su svakog šestog stanovnika. Prosječna plaća u tom kraju 25 posto je niža od hrvatskog prosjeka, a i bruto društveni proizvod na samom je začelju. S takvim brojkama, Vukovarsko-srijemska županija obilježila je 25. obljetnicu postojanja.

Galerija


Šarengrad ove godine nema niti jednog prvašića. Do Domovinskog rata selo je imalo tisuću žitelja. Obrti su zatvoreni, a pošta radi samo nekoliko sati na dan. ''Svi su otišli trbuhom za kruhom, za boljim životom'', kaže Tomislav iz Šarengrada.

Vezani članci Božo Galić Vukovarsko-srijemska županija pomaže gospodarstvu: Županu i zamjenicima manja plaća, djelatnici se odrekli uskrsnice Koronavirus u Hrvatskoj, ilustracija U Vukovarsko-srijemskoj županiji koronavirusom zaražena jedna liječnica

Vukovarsko-srijemska županija na začelju je po razvoju. ''Normalno da ne mogu biti zadovoljan što smo zadnji, ali mogu biti zadovoljan aktivnostima koje smo provodili u godinu dana zadnjih. Mi smo usvojili strategiju razvoja naše županije'', kazao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Na području sa 165 tisuća hektara obradivih površina, županija potiče uzgoj dohodovnih kultura i udruživanje. Usprkos tome, ljudi odlaze. Predsjednica predlaže: ''Demografska revitalizacija mora dobiti najviši mogući prioritet na svim razinama vlasti, toj potrebi mora odgovoriti svaki zakon, svaka gospodarska mjera, monetarna politika i svi drugi sadržaji''.

Vlada ističe projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Održala je i šest sjednica posebnog Savjeta, no ugovorene milijarde još nisu donijele promjene. ''Kriva odluka o NUTS dva regijama da naši poduzetnici mogu koristiti duplo manje potpore od onoga što bi trebali- Do drugog mjeseca 2019. godine ćemo poslati izmjene za koje očekujemo 2023. da će sigurno dati veliku perspektivu'', ističe ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac.

Veliku perspektivu prije 9 godina imala je i novoizgrađena škola u Mohovu. Danas ima samo dva prvašića. Pitanje je koliko istok Hrvatske još može čekati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr