Vukovarski gradonačelnik ljut je što u godinu dana ništa nije riješeno. Za neprocesuiranje ratnih zločina krivi i vlastitu stranku pa razmišlja o tome da je preuzme ili napusti.


Nezadovoljan ne-procesuiranjem ratnih zločina vukovarski gradonačelnik Ivan Penava najavljuje kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Uoči godišnjice velikog prosvjeda vukovarski gradonačelnik ponovno proziva.

"Ja sam prije godinu dana bio nezadovoljan, sada nakon godinu dana moram reći da sam ljut, jako ljut. Možda to moj ton ne odražava, ali vjerujte, jako ljut i jako razočaran“, rekao je Ivan Penava.

Za neprocesuiranje ratnih zločina krivi i vlastitu stranku. Razmišlja o tome da je preuzme.

"Meni uopće i ne mogu ni govoriti da je imperativ utrka za predsjednika stranke. Ja ponovno kažem i najsretniji bih bio da smo u ovih godinu dana sve riješili“, kaže Penava.

Šef HDZ-a je zatečen.

Ivan Penava (Foto: Pixsell,Patrik Macek) Penava razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a: "Riješit ćemo problem nesankcioniranja ratnih zločina"

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Penava: ''Za hrvatske institucije predstavljamo smetnju. To ćemo morati promijeniti''

"Ha, dobro je imati ambicije“, odgovorio je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

A takvu ambiciju već su iskazali Tomislav Karamarko, Miroslav Kovač, te Davor Ivo Stier, koji najnoviji istup vukovarskog gradonačelnika podržava.

"To je bila dobra poruka. Mi smo u kontaktu, čujemo se redovito, danas smo razmijenili poruke. Mislim da je to bila dobra i potrebna poruka“, komentirao je Stier.

Na popisu vukovarskih žrtava Domovinskog rata je 2717 imena. Tim za ratni zločin lani je podigao 33, a ove godine pet novih kaznenih prijava. Na Vukovar se odnosi manji dio. Penava je spreman, kaže, ići do kraja.

"Ukoliko to znači sam sam. Ukoliko to znači poraz unutar HDZ-a i izostanak potpore, onda će tako biti, a onda ćemo dalje razmišljati što i kako“, rekao je Penava.

Najavljuje i mogućnost izlaska iz HDZ-a, ako izostane podrška.

"Ja apsolutno u ovim okolnostima ne mogu funkcionirati. Za Boga miloga, ubijen je jedan grad, jedan cijeli grad je ubijen“, kazao je Penava.

"Nisam ja primijetio da je on odlučio izaći iz HDZ-a“, rekao je Plenković.

Dok predsjednik stranke spušta loptu, Penava mu baca rukavicu.

"Ivan Penava ne mora nikada za Zagreb otići ukoliko ćemo to riješiti jučer, danas ili sutra“, kaže Penava.

Previranja stižu uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o većim pravima za nacionalne manjine, te još jedne Kolone sjećanja. Bliže se i predsjednički izbori, pred koje Vlada planira donijeti posebne zakone upravo za Vukovar.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr