Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Proglašenjem ove bolnice veteranskom, želimo svim hrvatskim dragovoljcima i braniteljima osigurati primjerenu zdravstvenu skrb na jednome mjestu.'


Uloga i žrtva vukovarske Opće bolnice u Domovinskom ratu i uspješna briga o veteranima u poslijeratnom razdoblju obvezala nas je da toj bolnici dodijelimo status bolnice hrvatskih veterana, rekao je u petak ministar zdravlja Siniša Varga nakon što je s predsjednikom Udruge 100-postotnih vojnih invalida Domovinskog rata Đurom Glogoškim na zgradi bolnice otkrio ploču s nazivom "Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana".

Vezani članci Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija

U izjavi novinarima nakon otkrivanja ploče, ministar Siniša Varga je rekao da vukovarska bolnica raspolaže s vrhunskim stručnim kadrom, koji ima dobre pokazatelje uspješnosti u radu, i vrlo je dobro opremljena te je važna u hrvatskome zdravstvenom sustavu.

"Ono što ovdje nedostaje je stanovništvo. Proglašenjem ove bolnice veteranskom, želimo svim hrvatskim dragovoljcima i braniteljima osigurati primjerenu zdravstvenu skrb na jednome mjestu. Želimo i da se naši dečki i djevojke koji se vraćaju iz međunarodnih vojnih misija koriste i vukovarskom i kninskom te zabočkom bolnicom za svoje potrebe", rekao je Varga.

Karlovačka bolnica postala jedna od najboljih u Hrvatskoj

Istaknuo je kako je vukovarskoj bolnici odobren projekt izgradnje objekta za fizikalnu terapiju, vrijedan 24 milijuna kuna, u kojem će pacijentima na raspolaganju biti mnogi zdravstveno-rehabilitacijski sadržaji. U bolnici procjenjuju da bi u novom objektu za fizikalnu terapiju na mjesec mogli obraditi 960 pacijenata koji dosad nisu bili obuhvaćeni rehabilitacijom, a liste čekanja bile bi smanjene sa 120 na 60 dana.

Po riječima sanacijskog upravitelja vukovarske Opće bolnice Davora Arežine, oko 60 posto pacijenata su hrvatski branitelji, a status veteranske bolnice toj bolnici donosi nova ulaganja i nove mogućnosti razvoja i napretka.

PUNE SE ČEKAONICE Slijedite ove upute kako biste izbjegli virus

U vukovarskoj Općoj bolnici rade 564 osobe, među kojima 103 liječnika, 224 medicinske sestre, 91 zdravstveni radnik i 146 ostalih djelatnika. Po podatcima Ministarstva zdravlja, od 1998. do 2014. godine u obnovu građevina, infrastrukture i opremanje te zdravstvene ustanove uloženo je 218 milijuna kuna.

Tijekom boravka u vukovarskoj Općoj bolnici ministar zdravlja Siniša Varga obišao je odjele kirurgije i psihijatrije te se kratko zadržao u razgovoru s pacijentima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook