Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vukovarci danas prosvjeduju u Haagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko pedesetak vukovarskih stradalnika Domovinskog rata - majki i rodbine žrtava ubijenih na Ovčari 1991. godine, krenulo je rano jutros iz Vukovara autobusom za Zagreb odakle su zrakoplovom otputovali u Haag gdje će se održati prosvjedni skup protiv presude "vukovarskoj trojci".

Put Haaga vukovarski stradalnici krenuli su s platoa na Ovčari, nedaleko masovne grobnice iz koje je 1997. godine ekshumirano 200 žrtva srpske agresije na Vukovar ubijenih 20. studenoga 1991. godine, dva dana nakon što su u Vukovar ušli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi.

Pročitajte i ovo KB Sveti Duh Pravomoćna presuda Sud odlučio: Otkaz patologu nakon skandala na Svetom Duhu bio je nezakonit Slika nije dostupna Haški tužitelji najavili žalbu na presudu

U spomen na žrtve Ovčare, sudionici puta zapalili su svijeće kod mjesta masovne grobnice te se pomolili predvođeni gvardijanom Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Zlatkom Špeharom.

Ispraćaju na Ovčari nazočna je bila i vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan.

Očekuje se da kako će se prosvjedu u Haagu, čiji su organizatori Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata i Hrvatsko žrtvoslovno društvo priključiti i Hrvati koji žive i rade u Nizozemskoj i susjednim zemljama.

U 15 sati izaslanstvo prosvjednika, u kojem će nalaziti predsjednik vukovarske Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Slavko Jurić, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovonog društva Zvonimir Šeparović i gvardijan vukovarski fra Zlatko Špehar, uručit će glavnom tajniku Međunarodnog kaznenog suda u Haagu Hansu Holthuisu apel Hrvatskoga žrtvoslovnog društva Haaškom sudu.

Prvostupanjsko vijeće Haškog suda osudilo je krajem rujna, zbog zločina počinjenog na Ovčari 1991. godine, bivše časnike JNA Milu Mrkšića na 20 godina zatvora, Veselina Šljivančanina na pet godina zatvora, a Miroslava Radića oslobodilo optužbi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene