Vukovar se priprema za još jednu obljetnicu, a dolazak u grad heroj najavljuju brojne udruge i pojedinci iz cijele Hrvatske. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara održat će se samo mjesec dana nakon prosvjeda protiv državnih institucija. Još nije poznato tko će 18. studenog doći iz državnog vrha.

Galerija


Osamnaestog studenog sva crkvena zvona trebala bi zvoniti za Vukovar. Inicijativu je pokrenuo Franjevački samostan. ''Želimo da se u svim našim biskupijama, u svim našim katedralama, bazilikama, crkvama, bilo župnim, bilo apsolutno u svim crkvama, čuju zvona 18.11. u 18 sati i 11 minuta'', govori fra Ivica Jagodić. Na Zidu križeva, pak, trebali bi se naći križevi hodočasnika iz najrazličitijih mjesta.

Vezani članci Riječni kruzer na Dunavu (Foto: Arhiva/Davor Javorovic/Pixsell) Dunavom u Vukovar doplovio prvi ovogodišnji turistički kruzer Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Ivo Cagalj) Dvojica optužena za ratni zločin protiv civila u Vukovaru: Gušili ih omčom, tukli žicama pod naponom...

Danu sjećanja tradicionalno će se odazvati i osječki maratonci. ''Start je 17.11. u 9.00 kod spomenika hrvatskih branitelja i trči se do Vukovara do bijelog križa na ušću Vuke i Dunava'', kazao je Damir Černić iz Maraton kluba Hrvatski sokol.

Potporu cijele Hrvatske, ali ne i državnog vrha, nedavno je dobio i prosvjed kojeg je, zbog neprocesuiranja ratnih zločina, organizirao HDZ-ov gradonačenik Ivan Penava.

Iako su odnosi Vlade i službenog Vukovara zbog toga zahladnjeli, a gradonačelnik Penava u međuvremenu je najavio i osnivanje vlastitog povjerenstva za istinu, ako to ne učini država, Vukovarci ne očekuju podjele.

Iz ureda predsjednice potvrdili su njezin dolazak, dok iz Vlade na upit Dnevnika Nove TV nisu odgovorili. Spremnost je izrazio i Milorad Pupovac, no u koloni neće biti lokalnih predstavnika srpske manjine. ''Dokle god se ne da prilika i ne procesuira i ne pokrene priča i o stradavanju srpskih civila u Vukovaru, dokle god postoji isključivost i neuvažavanje u javnom prostoru pripadnika i predstavnika srpske zajednice, dotle nema smisla niti učestvovati u koloni'', rekao je zamjenik gradonačelnika iz reda sprske manjine Srđan Milaković.

A Vukovarci poručuju da su svi dobrodošli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr