Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednica potvrdila dolazak

Vukovar se priprema: ''Želimo da se 18.11. u svim crkvama čuju zvona''

Vukovar uoči tužne obljetnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vukovar uoči tužne obljetnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vukovar uoči tužne obljetnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vukovar uoči tužne obljetnice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vukovar uoči tužne obljetnice (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Vukovar se priprema za još jednu obljetnicu, a dolazak u grad heroj najavljuju brojne udruge i pojedinci iz cijele Hrvatske. Dan sjećanja na žrtvu Vukovara održat će se samo mjesec dana nakon prosvjeda protiv državnih institucija. Još nije poznato tko će 18. studenog doći iz državnog vrha.

Osamnaestog studenog sva crkvena zvona trebala bi zvoniti za Vukovar. Inicijativu je pokrenuo Franjevački samostan. ''Želimo da se u svim našim biskupijama, u svim našim katedralama, bazilikama, crkvama, bilo župnim, bilo apsolutno u svim crkvama, čuju zvona 18.11. u 18 sati i 11 minuta'', govori fra Ivica Jagodić. Na Zidu križeva, pak, trebali bi se naći križevi hodočasnika iz najrazličitijih mjesta.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara - 2 Predsjednik odao počast Obilježen Dan hrvatskih branitelja u Vukovaru: "To je primjer žrtve i patnje, ali i njihovog herojstva i zajedništva" Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati

Danu sjećanja tradicionalno će se odazvati i osječki maratonci. ''Start je 17.11. u 9.00 kod spomenika hrvatskih branitelja i trči se do Vukovara do bijelog križa na ušću Vuke i Dunava'', kazao je Damir Černić iz Maraton kluba Hrvatski sokol.

Potporu cijele Hrvatske, ali ne i državnog vrha, nedavno je dobio i prosvjed kojeg je, zbog neprocesuiranja ratnih zločina, organizirao HDZ-ov gradonačenik Ivan Penava.

Iako su odnosi Vlade i službenog Vukovara zbog toga zahladnjeli, a gradonačelnik Penava u međuvremenu je najavio i osnivanje vlastitog povjerenstva za istinu, ako to ne učini država, Vukovarci ne očekuju podjele.

Iz ureda predsjednice potvrdili su njezin dolazak, dok iz Vlade na upit Dnevnika Nove TV nisu odgovorili. Spremnost je izrazio i Milorad Pupovac, no u koloni neće biti lokalnih predstavnika srpske manjine. ''Dokle god se ne da prilika i ne procesuira i ne pokrene priča i o stradavanju srpskih civila u Vukovaru, dokle god postoji isključivost i neuvažavanje u javnom prostoru pripadnika i predstavnika srpske zajednice, dotle nema smisla niti učestvovati u koloni'', rekao je zamjenik gradonačelnika iz reda sprske manjine Srđan Milaković.

A Vukovarci poručuju da su svi dobrodošli.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene