Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje prava na ćirilicu

Vukovar: SDSS raskinuo političku suradnju s HDZ-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni odbor vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke objavio je na web stranici SDSS-a obavijest o raskidu Sporazuma o političkoj suradnji s Hrvatskom demokratskom zajednicom na razini grada Vukovara.

‘Pokušajem ukidanja prava Srba na uporabu ćirilice koja je zajamčena gradskim statutom, a u čijem donošenju je prošle godine sudjelovao i HDZ, naš je dojučerašnji koalicijski partner HDZ zapravo sam raskinuo političku suradnju s nama’, prenosi web portal izjavu predsjednika vukovarskog SDSS-a Dejana Drakulića.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac i Boris Milošević Očekuju reakciju policije SDSS: "U Vukovaru nije bio sukob navijača, nego brutalni napad na djecu" Stipo Mlinarić Politička prepucavanja Članovi Domovinskog pokreta dežuraju kod Dunava, SDSS poručio: "Vidimo da ne možemo sudjelovati u Koloni sjećanja"

>> 'Dobrodošlicu u Hrvatsku žele na ćirilici'

Prema Drakulićevim riječima, Klub vijećnika SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara ‘ubuduće će djelovati potpuno samostalno bez ikakvih obveza koje su donedavno bile propisane sporazumom s HDZ-om te će i dalje raditi na korist svih građana Vukovara kao i na razvoju grada’. U Gradskom vijeću Vukovara SDSS ima trojicu vjećnika od kojih je Dejan Drakulić i potpredsjednik Gradskog vijeća u kojemu su se sve do posljednje sjednice vijeća, vijećnici SDSS priklanjali pri odlučivanju osmorici vijećnika HDZ-a osiguravajući na taj način HDZ-u, koji podržavaju i dva vjećnika HSP-a dr. Ante Starčević, većinu u Gradskom vijeću.

Bez potpore vijećnika SDSS-a, HDZ gubi većinu u vukovarskom Gradskom vijeću. Uzrok raskidanju Sporazuma je pokušaj vijećnika HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčević da na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća izmijene članak 61. gradskog Statuta kojim je pripadnicima srpske nacionalne manjine dano pravo uporabe ćirilice u javnoj i službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga grada Vukovara.

Statut s tim člankom donijeli su prošloga ljeta, nakon što je gradonačelnikom na lokalnim izborima postao Željko Sabo (SDP), vijećnici HDZ-a, tadašnjeg HSP-a i SDSS-a. U vukovarskome Gradskom vijeću ima 13 vijećnika SDP-a, 11 vijećnika HDZ-a, tri SDSS-a i dva vijećnika HSP-a dr. Ante Starčević. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene