12. studenoga prije točno 30 godina u vukovarsku bolnicu stiglo je još devet ranjenika, među kojima šest civila. Bolnica nije imala struje, vode, grijanja. Bila je puna ranjenih i bolesnih, a medicinsko osoblje već je tri mjeseca radilo u podrumu. Reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić donijela je potresna svjedočanstva preživjelih.

Galerija Vukovarska ratna bolnica Vukovarska ratna bolnica Agneza Aleksijević +2 Zoran Aleksijević

Gipsane figure kao podsjetnici na 2500 ranjenika vukovarske ratne bolnice. Na stotine njih prošlo je kroz ruke bračnog para Aleksijević.

Vezani članci Posljednji ispraćaj doktorice Vesne Bosanac - 4 Posljednji oproštaj od heroine Domovinskog rata: Rijeka suradnika i prijatelja na ispraćaju legendarne vukovarske doktorice na vječni počinak Mile Dedaković Jastreb Bio je to pakao na zemlji, ali heroji Vukovara sve bi opet ponovili: ''Mi smo mladost proveli u ratu, to su naši izlasci, to su naši tulumi''

"Ja sam kao operacijska sestra sudjelovala u Domovinskom ratu i asistirala i dr. Njavri i dr. Aleksijeviću, suprugu, koji je noću operirao", navodi doc. dr. sc. Agneza Aleksijević, medicinska sestra u ratnoj bolnici.

"Sve je više eksplozivnih ozljeda bilo, a to su jako ozbiljne i jako ružne ozlijede koje su zahtjevale ne samo jednu operaciju nego čitav niz operacija. A onda kad vam počnu dolaziti 86 ranjenih u nekoliko sati...", prisjeća se dr. Zoran Aleksijević, kirurg u ratnoj bolnici.

Radili u nemogućim uvjetima

Uvjeti su bili nemogući.

"I gladna i žedna. Pokušajte sebi zamisliti da se ne okupate tri mjeseca", kazala je Aleksijević.

"Uglavnom je problem bila struja i voda. Grijanje nije radilo, grijanje nikako nije radilo", rekao je tehničar u ratnoj bolnici, Željko Hirjovati.

Improviziralo se. "Ugasi se struja za kirurgiju kad prestanu operacije, onda se pušta struja prema praonici rublja", ispričao je Hirjovati.

"Baterijske lampe smo svi imali, imali smo ih u džepu, nerijetko i svijeće. Dok ja držim tu baterijsku lampu – suprug previja", kazala je Aleksijević.

Snalazili su se na sve moguće načine

Snalazilo na sve moguće načine.

"Tako sam se sjetio hipertonične otopine, to je kad stavite malo više soli, onda dobijete hipertoničnu otopinu koja je izvrsna za previjanje rana", rekao je Aleksijević.

U bolnici se živjelo. Rađalo i umiralo.

"Često se pitamo – što su oni kome skrivili? I najmlađa žrtva i najstarija žrtva, pa i ono 33 stradale djece i 51 ranjeno dijete", pitala se Aleksijević.

"Ja sam stalno govorio ovo ne može biti gore. Međutim, svaki sljedeći dan me je razuvjeravao", kazao je njezin suprug.

19. studenog u bolnicu je ušla JNA

Vapaji ratne ravnateljice, dr. Vesne Bosanac, vraćali su se kao jeka. 19. studenog u bolnicu je ušla JNA.

"Mi smo znali da nas čeka neizvjesnost, a što nas čeka, to nismo znali", rekao je Aleksijević.

200 ranjenika, djelatnika i civila pogubljeno je na Ovčari. Za njih 57 još se traga.

"Ja se čudim da nas je i toliko i ostalo", rekao je Hirjovati.

"Ponosna sam. Ponosna sam što sam bila sudionik", prisjetila se Aleksijević.

"Ponosan što sam bar nešto učinio", rekao je njezin suprug.

A učinili su sve što su mogli.

Višesatni Specijalni program na Novoj TV

Podsjetimo da Nova TV 18. studenog uživo iz Vukovara u višesatnom Specijalnom programu od jutra prati obljetnicu Dana sjećanja.

Inače, za sudjelovanje u vukovarskoj Koloni sjećanja nije potrebna COVID potvrda, priopćili su iz grada.

No nužno je pridržavati se propisanih mjera, nositi maske za lice, pridržavati se razmaka te dezinficirati ruke.

Grad Vukovar će duž trase Kolone sjećanja osigurati punktove s jednokratnim maskama i dezinfekcijskim sredstvima, dok će COVID redari provjeravati - drže li se sudionici mjera.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju