Od jutra traje akcija Stožera za zaštitu Vukovara u kojoj prekrivaju spomenike stradalim Hrvatima iz protesta prema uvođenju dvojezičnosti u grad.


U znak prosvjeda zbog najave uvođenja dvojezičnih, latinično-ćiriličnih natpisa u Vukovaru, jutros su članovi Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara u sklopu akcije "Tko se boji istine i pravde" prekrili crnim pokrivalima biste Blage Zadre, pokojnog predsjednika dr. Franje Tuđmana, kao i spomen-obilježja masovnog stradanja Vukovaraca, uključujući i spomenik na Ovčari.

Vezani članci Slika nije dostupna I Studentska zavičajna udruga u Zagrebu protiv ćirilice u Vukovaru Slika nije dostupna Sabo će predložiti da natpisi na Ovčari ne budu na ćirilici

Pripadnici stožera za zaštitu Vukovara kažu kako je ovo jedan oblik građanskog neposluha te kako spomenike prekrivaju 'da žrtve ne bi trebale gledati sramotu koja se sada događa u Vukovaru'.

>> Vukovar: Ured državne uprave dobio dvojezične ploče

U središtu grada gdje građanima dijele letke s natpisom 'Prodajem kuću. Obratiti se Vladi i ministru Bauku', poručujući tako da 'Hrvati više nemaju što tražiti u Vukovaru' uvede li se u taj grad dvojezičnost.

Glasnogovornik Stožera Zdravko Komšić izjavio je da upravo ti natpisi sugeriraju kako bi uvođenje ćirilice dovelo do iseljavanja Hrvata iz Vukovara.

Najavio je da će Stožer svake subote organizirati slične aktivnosti te ustrajati u svojem zahtjevu makar bila potrebna izmjena ustavnoga zakona koji regulira pitanje dvojezičnosti.

Komšić je istaknuo da je osnovni zahtjev Stožera 'ne ćirilici ni pod koju cijenu'. 'To je ćirilica donijela Vukovaru', kazao je pokazavši na izloženu čahuru topovske granate iz Domovinskog rata na kojoj su tehnički podaci ispisani ćirilicom.

Tijekom popodneva Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara najavio je da će na Trgu žrtava Ovčare biti upaljene svijeće, a pozvani su i građani Hrvatske da na prozorima zapale svijeću za Vukovar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook