Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Vukovar: Obilježen Dan Dunava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svečanošću u Hrvatskom domu pod sloganom "Jedna rijeka, 14 zemalja, jedan zajednički cilj" u Vukovaru je obilježen Dan Dunava, sa središnjom temom - ekološko i održivo iskorištavanje voda za dugoročnu dobrobit svih stanovnika dunavskog porječja.

Podsjetivši kako Dunav povezuje 81 milijun stanovnika koji žive 14 država, ravnateljica Uprave vodne politike i Međunarodnih projekata pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Ružica Drmić navela je kako Hrvatska aktivno sudjeluje u radu međunarodnih ustanova kojima je Dunav poveznica.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču

"Svečanosti poput današnje služe podizanju svijesti stanovnika čitava dunavskog porječja o vrijednostima Dunava i života uz tu rijeku", rekla je Drmić, dodavši kako se Hrvatska nalazi pred realizacijom 100 milijuna kuna zajma Svjetske banke za uređenje unutarnjih voda što će dijelom biti utrošeno i u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Po riječima direktora osječkoga Vodnogospodarskog odjela Hrvatskih voda Dragana Đurokovića, ta će tvrtka ove godine u vodnogospodarske projekte na dunavskom porječju uložiti 40 milijuna kuna.

Član Županijskog poglavarstva Željko Cirba ocijenio je kako je Dunav, za progonstva, svim mještanima hrvatskog Podunavlja bio cilj, a danas je prilika i mogućnost za realizaciju brojnih razvojnih projekata.

"Vukovarci se vraćaju Dunavu i tomu se radujem", istaknula je vukovarska gradonačelnica Zdenka Buljan, dodavši kako su Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija prepoznali sve ono što Dunav može ponuditi kao međunarodna rijeka i plovni put.

U predvorju Hrvatskog doma postavljena je izložba dječjih radova o temi "Život uz rijeku Dunav". Najboljim je ocijenjen rad skupine učenika Osnovne škole "Antuna Bauera" kojima je Ružica Drmić, u ime organizatora svečanosti obilježavanja Dana Dunava - Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva te Hrvatskih voda - kao nagradu uručila računalo.

Sudionici proslave Dana Dunava, kojim se obilježava potpisivanje Konvencije o zaštiti rijeke Dunav iz 1994., provozali su se Dunavom bacivši u rijeku vijenac u spomen na poginule i nestale u Domovinskom ratu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene