Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na današnjoj sjednici

Vukovar: Donesen privremeni tromjesečni proračun!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što na prošlotjednoj sjednici vukovarsko Gradsko vijeće (GV) nije usvojilo proračun za 2014. godinu jer je prijedlog proračuna s dnevnog reda povukao gradonačelnik Željko Sabo (SDP), na današnjoj sjednici vijećnici su većinom glasova donijeli privremeni tromjesečni proračun.

Za odluku o privremenom financiranju Vukovara od 1. siječnja do 31. ožujka glasovali su vijećnici HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčevića, SDSS-a i nezavisni vijećnik Željko Pinjuh dok su vijećnici SDP-a bili suzdržani. Privremni proračun prijedložio je Odbor za financije i proračun GV-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio Slika nije dostupna Reakcije na izmjene 'Vukovar će se izmjenama statuta izuzeti od dvojezičnosti'

U tromjesečnom razdoblju vijećnici bi trebali usvojiti gradski proračun za 2014. godinu kojeg predlaže gradonačelnik, a u protivnom ako to ne učine došlo bi do raspuštanja Gradskog vijeća i prijevremnih izbora na kojima bi se osim novog vijeća birao i gradonačelnik.

Prema procjeni predsjednika Kluba vijećnika SDP-a u Gorana Bošnjaka, mogućnost da do prijevremenih izbora dođe je 50:50.

"Nisam optimist u vezi s namjerama HDZ-a i HSP dr. Ante Starčevića. Kome je u interesu da dođe do prijevremenih izbora vidjet će se u sljedećih 90 dana. SDP-u i gradonačelniku sigurno nije", kazao je Bošnjak koji je u raspravi o usvajanju privremenog financiranja branio odluku gradonačelnika Sabe da na prošloj sjednici Vijeća povuče prijedlog proračuna. Kako je pojasnio, Sabi nije drugo preostalo kada je dan ranije na konferenciji za novinare HDZ najavio da neće podržati njegov prijedlog proračuna.

"Održali smo puno konferencija za novinare, a gradonačelnik nikada nije reagirao na njih", uzvratio je vijećnik HDZ-a Ivan Penava riječima kako je HDZ bio protiv gradonačelnikova prijedloga proračuna jer "on ide na ruku samo podobnima dok istodobno ne uvažava potrebe polovice stanovnika Vukovara".

Pilip Karaula (HDZ) pozvao je gradonačelnika da u kreiranju novog prijedloga proračuna za 2014. uvaži i prijedloge HDZ-a i HSP AS, a u protivnom te dvije stranke glasovati će protiv.

Ujedno je stao u obranu novinara kojima su pojedini vijećnici zamjerali neobjektivno i poluistinito informiranje o raspravi o gradskom proračunu.

U izjavi nakon sjednice Ivan Penava rekao je kako je nakon donošenja odluke o privremenom financiranju "loptica" na strani gradonačelnika.

"Da smo htjeli rušiti gradonačelnika, Gradsko vijeće je to moglo i na današnjoj sjednici, ali nismo", ustvrdio je Penava. Vukovarski dogradonačelnik Srđan Milaković (SDSS) ocjenio je kako je Vukovar najbolji primjer slabosti političkog modela u kojem je gradonačelnik iz jedne, a većina u Vijeću iz druge političke opcije, a razlike među njima su nepremostive.

Također je ocjenio kako su sljedeća tri mjeseca namijenjena "kupovanju vremena" i čekanju da se u međuvremenu "raspetljaju" neke druge stvari poput referenduma o ćirilici i kaznenoj prijavi protiv gradonačelnika Sabe za navodi pokušaj podmićivanja vijećnice HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću Marije Budimir.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon izjava, predsjednik GV-a Željko Pinjuh (nezavisni) također je okrivio dio medija da prenose poluistine jer su izvjestili kako je HDZ na prošloj sjednici Vijeća odbio prijedlog Sabinog proračuna podsjetivši kako je gradonačelnik povukao prijedlog proračuna.

"Cilj ovoga Gradskog vijeća nikada nije bio rušenje gradaonačelnika Sabe", kazao je navevši kako bi prijevremeni izbori u Vukovaru stajali građane oko pola milijuna kuna.

Dopredsjednik Vijeća Marijan Pavliček (HSP AS) ocijenio je kako je očito da je gradonačelniku Željku Sabi, koji nije bio nazočan današnjoj sjednici Vijeća, konačni cilj izazivanje krize u Vukovaru te je stoga i povukao prijedlog proračuna.

Prema riječima vijećnika Gorana Bošnjaka koji je ujedno i predstojnik Ureda državne uprave u Vukovaru, jedini koji u sljedeća tri mjeseca može podnijeti prijedlog proračuna za 2014. je gradonačelnik Sabo. Do prijevremenih izbora dolazi ako Sabo u tom roku ne podnese prijedlog proračuna, ili, ako ga podnese, a prijedlog ne dobije većinu glasova vijećnika. Tada dolazi do raspuštanja Vijeća te prijevremnih izbora za Vijeće i gradonačelnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene