Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović prenio je danas u Dubrovniku molbu hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću da se obnovljeni postupak protiv časnika crnogorske vojske Ilije Brčića osuđenog u Hrvatskoj za granatiranje Splita vodi u Crnoj Gori te da se Brčić brani sa slobode.


Slučaj zapovjednika bojnog broda Brčića, koji je nedavno uhićen u Rimu kamo je u sklopu crnogorskog izaslanstva doputovao na skup NATO-a, bio je tema razgovora Mesića i Vujanovića kojemu je prisustvovao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

Vezani članci Koronavirus u Crnoj Gori, ilustracija Bez ikakvih uvjeta: Crna Gora otvorila granice za sve državljane zemalja EU-a i Izraela Slika nije dostupna Bivši zapovjednik ratnog broda JNA bit će izručen Hrvatskoj

"Moja molba je da se obnovljeni postupak nastavi u Crnoj Gori a da slučaj prati hrvatsko pravosuđe", rekao je Vujanović nakon susreta s predsjednikom Mesićem na marginama Regionalnog ekonomskog foruma u Dubrovniku.

Predsjednik Mesić pokazao je razumijevanje i za drugi zahtjev da se Brčić brani sa slobode uz puno jamstvo crnogorske vlade, dodao je Vujanović govoreći o slučaju crnogorskog časnika koji je 1993. godine u Hrvatskoj osuđen u odsutnosti na 15 godina zatvora pa ima pravo na obnovu postupka.

"Mi ćemo to riješiti u skladu s hrvatskim zakonima bez ikakve
diskriminacije, izjavio je Mesić dodajući da je "dobra i sretna
okolnost to što se Bajić nalazi u Dubrovniku u blizini ovoga hotela (Dubrovnik Palace u kojem se održavao Regionalni forum) pa smo ga pozvali na sastanak".

Po Vujanovićevim riječima Bajić je dao jamstva da će se taj i svi drugi slični slučajevi brzo rješavati, a predsjedniku Mesiću zahvalio je što "ima razumijevanja za taj problem i što je na sastanak pozvao Bajića".

Dvojica predsjednika razgovarala su i o naknadi štete za opremu koju je bivša JNA tijekom okupacije zračne luke Ćilipi opljačkala i odnijela na teritorij Srbije i Crne Gore. Suglasili su se da najprije
treba utvrditi što je od te opreme stiglo u jednu a što u drugu državu i onda razmotriti način odštete.

"Dio koji je otišao u Srbiju zatražit ćemo od Srbije, ustvrdio je
predsjednik Mesić, a Vujanović zatražio da se to pitanje riješi na "adekvatan način".