Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vrtići dobivaju zdravije jelovnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahvaljujući projektu "Novi prehrambeni standard za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću", zagrebački mališani od jeseni će uživati u novim zdravim jelovnicima u svojim vrtićima.

Riječ je o inicijativi Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport koji će, uz pomoć Podružnice medicinskih sestara dječjih vrtića, prvi u Hrvatskoj realizirati projekt zdrave prehrane u vrtićima, priopćeno je danas iz tog ureda. Taj projekt Grad Zagreb sufinancira s 300.000 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuju i rast plaća Zagreb povećao mjesečnu subvenciju privatnim i vjerskim vrtićima, pogledajte za koliko Ilustracija Prisilni vegetarijanci u Njemačkoj Djeca ostaju bez mesa u vrtićima i školama jer je skupo, roditelji se digli na zadnje noge

Novi jelovnici prate potrebe suvremenog načina života djece te sadrže sezonsko veće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, lakše probavljiva mesa, svježe začinsko bilje, hladno prešano ulje, maslinovo ulje, jabučni ocat i drugo. Iz novih su jelovnika, kako se ističe, izbačene sve namirnice s E brojevima.

Iz tog gradskog ureda najavljuju kako pripremaju izmjenu jelovnika i u osnovnim školama za nadolazeću školsku godinu, što će biti ostvareno u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Također napominju da su u zagrebačkim osnovnim školama već uklonjeni aparati sa slatkišima i nezdravim napicima umjesto kojih se mogu postaviti jedino aparati s vodom, a donesena je i preporuka da škole moraju osigurati svakom djetetu čašu mlijeka dnevno.

Prema podacima Zavoda, u Zagrebu je normalno uhranjeno 84 posto osnovnoškolaca, 11 posto ih je preuhranjeno ili pretilo, a pet posto djece je ispod normalne tjelesne težine.

U priopćenju stoji kako je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Pavle Kalinić istaknuo da su spremni podijeliti svoja iskustva na projektu kontrole prehrane djece.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene