Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahvaljujući projektu "Novi prehrambeni standard za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću", zagrebački mališani od jeseni će uživati u novim zdravim jelovnicima u svojim vrtićima.


Riječ je o inicijativi Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport koji će, uz pomoć Podružnice medicinskih sestara dječjih vrtića, prvi u Hrvatskoj realizirati projekt zdrave prehrane u vrtićima, priopćeno je danas iz tog ureda. Taj projekt Grad Zagreb sufinancira s 300.000 kuna.

Vezani članci Vrtić, ilustracija - 1 Gorući problem u skrbi za najmlađe: Korona učinila rad odgojiteljima u vrtićima gotovo nemogućim, a nadležni samo - prebacuju lopticu Dječji vrtić Sindikat traži izmjene epidemioloških mjera u vrtićima: ''Ako se to ne riješi, pozvat ću radnike da prekinu rad''

Novi jelovnici prate potrebe suvremenog načina života djece te sadrže sezonsko veće i povrće, integralne žitarice, mahunarke, lakše probavljiva mesa, svježe začinsko bilje, hladno prešano ulje, maslinovo ulje, jabučni ocat i drugo. Iz novih su jelovnika, kako se ističe, izbačene sve namirnice s E brojevima.

Iz tog gradskog ureda najavljuju kako pripremaju izmjenu jelovnika i u osnovnim školama za nadolazeću školsku godinu, što će biti ostvareno u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Grada Zagreba.

Također napominju da su u zagrebačkim osnovnim školama već uklonjeni aparati sa slatkišima i nezdravim napicima umjesto kojih se mogu postaviti jedino aparati s vodom, a donesena je i preporuka da škole moraju osigurati svakom djetetu čašu mlijeka dnevno.

Prema podacima Zavoda, u Zagrebu je normalno uhranjeno 84 posto osnovnoškolaca, 11 posto ih je preuhranjeno ili pretilo, a pet posto djece je ispod normalne tjelesne težine.

U priopćenju stoji kako je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Pavle Kalinić istaknuo da su spremni podijeliti svoja iskustva na projektu kontrole prehrane djece.