Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Društvo na potezu

Vršnjačko nasilje sve je češće: Psihologinja objasnila efekt promatrača i upozorila što trebamo činiti

Aktualno Galerija Vršnjačko nasilje; ilustracija - 1 Vršnjačko nasilje; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vršnjačko nasilje; ilustracija - 2 Vršnjačko nasilje; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vršnjačko nasilje; ilustracija - 3 Vršnjačko nasilje; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vršnjačko nasilje; ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Novi slučaj vršnjačkog nasilja zgrozio je javnost. Procurila je snimka u kojoj maloljetni dječaci tuku vršnjaka u Dubrovniku. Napadači su uhićeni. Oko svega se oglasila dubrovačka policija, ali i sam ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus.

Šokantni prizori vršnjačkog nasilja ovog puta dolaze iz Dubrovnika, točnije iz uvale Lapad. Dječak, kojeg su pretukli vršnjaci, završio je u bolnici, zadobio lakše tjelesne ozljede i pušten je na kućnu njegu.

"Ono što znam je da je policija identificirala počinitelje i da se provodi kriminalističko istraživanje", kazao je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Dvojica osumnjičenih su uhićena i predana u pritvorsku jedinicu. Osumnjičeni su za kazneno djelo nasilničkog ponašanja. Dubrovčani smatraju da vršnjačkog nasilja ima sve više, a ekipi Dnevnika Nove TV kazali su da se osjećaju uplašeno zbog onog što se dogodilo u njihovu gradu.

"Uplašeno jer očekujem da će u jednom trenu i moje dijete doživjeti vršnjačko nasilje i smatram da i djeci koja počine nasilje treba neka pomoć", rekla je Adriana.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

"Mislim da sve od doma dolazi i da bi se roditelji možda trebali malo više pozabaviti djecom doma", smatra Mara.

Nakon nedavne situacije vršnjačkog nasilja u Splitu na online aplikaciju "Red Button" na kojoj se prijavljuje nasilje stiglo je više od 1000 prijava.

"U nekih sedam, osam zadnjih godina smo imali oko 5500 takvih prijava, ove godine već 1200, samo za slučaj iz Splita 1100", kaže Božinović.

Nasilja ima oduvijek. Ali kako se društvo mijenja, tako i nasilje mijenja svoj oblik, kaže psihologinja Nada Kegalj i pojašnjava tzv "efekt promatrača", odnosno svih onih koji nasilje gledaju sa strane.

Pročitajte i ovo Velika akcija Europola. ilustracija EUROPOL u akciji Pala banda koja je izvukla stotine milijuna eura: Obećavali ogromnu zaradu na kanabisu za medicinsku upotrebu

"Naime, kada se nasilje dogodi, bilo kakva tučnjava ili nesuglasice, pretpostavlja se da što je više promatrača da će biti brža pomoć, međutim, suprotno je od toga - dokazano je da što je više promatrača nitko ne pomaže ni žrtvi ni nasilju niti prijavljuje odrasloj osobi", rekla je Kegalj.

Smatra da upravo na tome kao društvo trebamo raditi, odnosno educirati učenike u školama kako pomoći drugima i kako spriječiti tučnjave.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene