Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati upozoravaju

Vrijeme je da se prereže pupkovina između politike i državne uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske predložio je izmjene Zakona o sustavu državne uprave i Zakona o državnim službenicima kojima bi se 'prerezala pupkovina' između politike i državne uprave.

Hrvatska praksa prevelikog broja politički postavljenih rukovodećih kadrova u državnoj upravi i njihov status državnih dužnosnika kojima je glavna zadaća sačuvati prevlast politike nad profesionalnošću i kompetencijom ovih je dana kulminirala privođenjem državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave po nalogu USKOK-a, ističe sindikat u priopćenju.

Pročitajte i ovo Uspješno okončana trodnevna potraga na području Baških Oštarija (Foto: HGSS) - 2 Nelogična priča Uspješno okončana trodnevna potraga: HGSS o okolnostima ''mističnog'' nestanka Slika nije dostupna Prodaja državne imovine Goran Marić punom parom kreće u lov na milijarde

Nezdrava i neprirodna 'pupčana veza' između političkih stranaka i državnih tajnika u ministarstvima sprečava depolitizaciju i profesionalizaciju državne uprave, od čega se odustalo onoga trenutka kada su dužnosnički položaji pomoćnika ministara u praksi pretvoreni u položaje državnih tajnika, kojih danas u državnim tijelima ima više od 60. Ta kategorija, često stručnih ali i kronično politički ovisnih rukovoditelja, predstavlja polugu kojom politička vlast i dalje 'drma' državnom upravom, upozorava sindikat.

>> Politika napušta nadzorne odbore

Stoga predlaže da se izmjenama zakona položaji državnih tajnika i ravnatelja državnih upravnih organizacija proglase položajima rukovodećih službenika, njihov prijam i zapošljavanje provodi putem javnih natječaja u kojima glavnu riječ neće imati politika, a smjena uvjetuje slabom ocjenom učinkovitosti rada, o čemu treba odlučivati neovisno povjerenstvo. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene