Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pakleno vrijeme

U Kninu izmjereno čak 39 stupnjeva, a najgore tek dolazi: "Danas smo imali oko 80 intervencija zbog vrućina"

Vrućina, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Vrućina, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darko Sinjeri, hitna pomoć (Foto: Dnevnik.hr) Darko Sinjeri, hitna pomoć (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Dino Goleš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vrućina, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Vrućina, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vrućine u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Vrućine u Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Turisti piju vodu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Glavno pitanje ove nedjelje je kako se osvježiti. Toplinski val zahvatio je Hrvatsku. Najtoplije je u Kninu gdje je danas izmjereno čak 39 stupnjeva. Zbog vrućine građani ne mogu normalno živjeti, ni danju ni noću. A najgore tek dolazi.

U Komiži na otoku Visu u 9 sati već je bilo 32 stupnja. I u Dubrovniku živa iznad 30 prije nego što je sat otkucao podne. Zagrepčane je pak prijepodne pomazio lagani povjetarac, no malo je onih koji su sinoć lako zaspali.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toplinski val u SAD-u Liječnici pacijente drže u vrećama za leševe punim leda Velike vrućine toplinski val I danas pakleno vruće: Četiri regije pod crvenim meteoalarmom, moguća i lokalna nevremena

Poslijepodne vruće u cijeloj zemlji. Rekorder Knin s 39 stupnjeva. U Metkoviću tek stupanj manje. Terase prazne. Dok su plaže bile krcate od Savudrije do Prevlake, na kontinentu se osvježenje tražilo u rijekama.

Karlovčanima i njihovim gostima najlakše kupalo se na sve četiri rijeke.

Prognostičari za ponedjeljak najavljuju vrhunac toplinskog vala. ''Najtoplije će biti u Dalmatinskoj Zagori gdje će temperatura lokalno ići do 40 stupnjeva, ali niti drugdje neće biti puno niže, tek stupanj, dva'', rekla je Damjana Ćurkov, meteorologinja Nove TV.

Moguće da će nam ovaj toplinski val donijeti najveće temperature ovog ljeta, ali za to ćemo pričekati sutrašnje mjerenje. Hidrometeorološki zavod za sutra je upalio crveni meteoalarm za zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Što su temperature više to je veći broj hitnih medicinskih intervecija. ''Danas smo imali oko 140 intervencija. Od toga bismo 60 posto mogli pripisati vrućinama'', rekao je dr. Darko Sinjeri, zamjenik voditelja smjene u Zavodu za hitnu medicinu te dao sljedeće preporuke:

- Izbjegavajte boravak na otvorenom području u vrijeme najviših temperatura, odnosno između 11 i 17 sati

- Osobe koje zbog prirode svog posla moraju boraviti na otvorenom , koji rade teške fizičke poslove, neka posao obave u ranim jutarnjim satima, odnosno do 8 sati ujutro,

- Kronični bolesnici trebaju se držati uputa liječnika, što se tiče uzimanja terapija,

- Kod starijih bolesnika, često kažu da ne osjećaju žeđ pa uzimaju manje tekućine, ali tekućinu treba uzimati više u vrijeme ovakvih vremenskih uvjeta. Treba popiti do dvije litre tekućine dnevno

- Treba izbjegavati dugu termičku obradu hrane i više jesti salate i više manjih obroka
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene