Ivan Turudić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Ivan Turudić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Vrhovni sud presudio je da sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić nije mogao odbiti nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel priznao da joj je dao sto tisuća eura mita.


Uskok je, nakon Turudićeve odluke, podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojega je najviša sudska instanca usvojila. Ovom odlukom Vrhovni sud je ustvrdio da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost.

Vezani članci Marina Lovrić Merzel Rasplakala se pred sucem: Marina Lovrić Merzel osuđena na 7 godina zatvora, sa suda otišla u Remetinec Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Četiri godine nakon uhićenja: Pravne zamrzlame u slučaju suđenja Marini Lovrić Merzel

Spornu odluku sudac Turudić donio je sredinom prošle godine, a kako Uskok na nju nije imao pravo žalbe posljednja pravna mogućnost bila im je zahtjev za zaštitu zakonitosti, izvanredni pravni lijek o kojemu odlučuje Vrhovni sud.

Uskok je i ranije tvrdio da za odbijanje nagodbe i izdvajanje zapisnika i snimke Žužićeva ispitivanja u kojem je teretio bivšu županicu ne postoji nikakvo uporište s obzirom da je taj zapisnik dokaz na kojem je utemeljena optužnica i preduvjet za podizanje optužnice koju je već potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

No, odvjetnik bivše županice Čedo Prodanović tada je isticao da je Žužić primjer kako "sve što Uskok servira sudovima više ne prolazi bez upita tako da se njihova statistika od devedeset posto uspjeha u ovakvim slučajevima svodi na razumnije mjere".

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Žužića optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju