Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Lovrić-Merzel

Uskok traži izuzeće Ivana Turudića zbog 'psihološke opterećenosti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zahtjev za Turudićevim izuzećem u srijedu je stigao na zagrebački Županijski sud.

Izuzeće suca zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića sa slučaja bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel Uskok je, među ostalim, obrazložio sučevom "psihološkom opterećenosti" slučajem u kojem je čak dva puta odbio nagodbu tužiteljstva s ključnim svjedokom Željkom Žužićem.

Pročitajte i ovo Josipa Pleslić (tada Rimac) Dogovor propao Što je Rimac tražila od USKOK-a da cinka "radost"? Nudila im još tri ministra, ali oko jedne se stvari nisu mogli dogovoriti Josipa Pleslić Sve objasnili Oglasio se USKOK: Komentirao je li Pleslić nudio nagodbu ako optuži Turudića i jesu li oni izvor spornih poruka

Zahtjev za Turudićevim izuzećem u srijedu je stigao na zagrebački Županijski sud, a sljedećeg bi ga tjedna, kako se doznaje, trebao riješiti v.d. predsjednika suda Dražen Jakovina.

Nagodbu u kojoj bi Žužić bio kažnjen uvjetno Državno odvjetništvo je predložilo nakon što je taj poduzetnik Uskokovim istražiteljima priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita. No, sudac Turudić nagodbu je odbio u dva navrata - krajem prosinca prošle godine i na sljedećem pripremnom ročištu ovog utorka.

Nakon dva odbijanja nagodbe Uskok, kako se doznaje, smatra da kod Turudića postoji mogućnost "psihičke opterećenosti" te sumnjaju da i prije nego što su provedeni dokazi i rasprava ima formiran stav o ovom slučaju.

Uskok je najavio žalbu i na Turudićevu odluku da kao nezakonit dokaz izdvoji zapisnik i snimku Žužićeva ispitivanja u Uskoku u kojem je teretio bivšu županicu. No, prije žalbe tužiteljstvo mora dobiti pismeno obrazloženje te odluke.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Martina Jaklin ranije je kazala da za izdvajanje zapisnika i snimke Žužićeva ispitivanja "ne postoji nikakvo uporište s obzirom da je taj zapisnik dokaz na kojem je utemeljena optužnica i preduvjet za podizanje optužnice koju je već potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda".

Žužićeva nagodba vrlo slična ranije odbijenoj

No, odvjetnik bivše županice Čedo Prodanović kazao je da je nagodba kojom je Žužić trebao biti uvjetno kažnjen s jednom godinom zatvora i rokom kušnje od četiri godine gotovo identična nagodbi koju je Turudić već odbio krajem prošle godine, kada je jedino rok kušnje bio godinu dana kraći.

"Ovo je bila neznatna izmjena gdje se tražilo da sud revidira svoj stav, nije stav revidiralo tužiteljstvo i sada je ovo, po meni, pritisak na sud. Kao što vidite svako malo se takvi pritisci ponavljaju, ali mislim da će i ta praksa doći u razumne okvire", kazao je Prodanović.

Pojasnio je i da si je sud ponovnim odbijanjem nagodbe zadržao pravo da odlučuje može li se u određenom slučaju sklopiti nagodba.

"Sada vidimo da sve što Uskok servira sudovima više ne prolazi bez upita tako da se njihova statistika od devedeset posto uspjeha u ovakvim slučajevima svodi na razumnije mjere", kazao je Prodanović.

Na odbijanje nagodbe Uskok, po pojašnjenju glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića, nema pravo žalbe, a posljednja pravna mogućnost im je zahtjev za zaštitu zakonitosti, izvanredni pravni lijek o kojemu odlučuje Vrhovni sud.

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, i Žužića optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene