Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu da se Dragan Paravinja, optužen za ubojstvo Antonije Bilić, osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, što je dvostruko manje od presude koju je donio Županijski sud u Splitu.


Vrhovni sud prihvatio je žalbu Dragana Paravinje i donio presudu kojom ga osuđuje na jedinstvenu kaznu od 20 godina godina zatvora. Paravinji će se, odluka je Vrhovnog suda, u izdržavanje kazne uračunati vrijeme provedeno u pritvoru i istražnom zatvoru od 18. srpnja 2002. do 14. kolovoza 2002. i od 26. lipnja 2011. godine nadalje – sveukupno oko 6 godina. Slijedom toga, kada za 4 godine odsluži polovicu zatvorske kazne, može tražiti da ga puste iz zatvora.

Vezani članci Slika nije dostupna Pogledajte kako je Paravinja dočekao presudu i što je rekao sucu Slika nije dostupna Kreće novo suđenje Paravinji za ubojstvo Antonije Bilić

Obitelj Bilić presudom nije zadovoljna. "Ne možemo prihvatiti ovakav stav Vrhovnog suda, ali svakako moramo i trebamo respektirat presudu. I dalje smatramo da se ovdje radi o teškome ubojstvu, dok je stav Vrhovog suda da se ne bi radilo o teškom ubojstvu, nego da bi se radilo o običnom ubojstvu", kaže Vinko Ljubičić, opunomoćenik obitelji Bilić.

Željko Gulišija, odvjetnik Dragana Paravinje, najavio je podnošenje tužve Ustavnom sudu. "Okrivljenik mi je dao punomoć za podnošenje tužbe Ustavnom sudu zbog nezakonitosti u postupku jer je njegov cilj da konačnu odluku donese Europski sud za ljudska prava", poručuje Gulišija.

Nepravomoćno osuđen u ožujku 2016.

Podsjetimo, Dragan Paravinja nepravomoćno je u ožujku 2016. godine treći put osuđen osuđen na 40 godina jedinstvene kazne zatvora. Županijski sud u Splitu presudio mu je 35 godina za teško ubojstvo i pokušaj silovanja maloljetne Antonije Bilić (17) u lipnju 2011. godine, 4 godine i 6 mjeseci za pokušaj silovanja na području BiH te 2 godine i 10 mjeseci za pokušaj silovanja Omišanke koji se dogodio sredinom 2011. godine. Kazna je objedinjena na 40 godina.

Cijelo obrazloženje presude Vrhovnog suda možete pogledati OVDJE.