Vrhovni sud u rješenju među ostalim navodi kako Anto Nobilo nije dao nikakve dokaze, već samo osobno mišljenje.


Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske odbacilo je žalbe Državnog odvjetništva i Ante Nobila na presudu Županijskog suda kojom je odlučeno da se Josip Perković može izručiti Njemačkoj.

Vezani članci Bill Cosby Bill Cosby proglašen krivim, seksualno je zlostavljao maloljetnicu u Playboyevoj vili, žrtva dobila veliku odštetu! Josip Perković (Foto: Peter Kneffel/DPA/PIXSELL) Vrhovni sud odbio žalbu osuđenog Josipa Perkovića: U zatvor na 30 godina

U opširnoj žalbi Vrhovnom sudu Nobilo je naveo da je izvanraspravno vijeće zbog zastare moralo odbiti Perkovićevo izručenje, ali i da je tijelo pod predsjedanjem suca Ivana Turudića pogriješilo kada je odlučilo neispitivati tzv. dvostruku kažnjivost.

Međutim, Vrhovni sud je žalbe odbacio kao neosnovane.

Analiza Ivane Petrović: Zastara je institut, ona nije privilegij

U rješenju Vrhovnog suda stoji kako Nobilo nije dao nikakve dokaze, već samo osobno mišljenje.

'Žalitelj, ne samo da nije pružio dokaze koji bi osnovano ukazivali na okolnost da bi na suđenju u SR Njemačkoj došlo do očiglednog kršenja načela pravičnog suđenja, već to nije učinjeno niti vjerojatnim. Umjesto toga, žalitelj daje vlastitu ocjenu vjerodostojnosti dokaza iz pravomoćne presude s naglaskom na iskaz jednog svjedoka, pri čemu se poziva na optužni akt protiv tog svjedoka za davanje lažnog iskaza i lažno prijavljivanje, izjavu svjedoka kojom 'on povlači svoje iskaze i objašnjava zašto je dao lažan iskaz' te dva novinska napisa koji govore o (ne)vjerodostojnosti iskaza svjedoka.

Žaliteljevo viđenje (ne)vjerodostojnosti iskaza jednog svjedoka potkrijepljeno dokumentacijom koja nije prošla provjeru svojstvenu dokazivanju u kaznenom postupku nije dostatna niti za vjerojatnost, a kamoli za izvjesnosti da bi na suđenju u SR Njemačkoj, na kojem tek trebaju biti izvedeni i ocijenjeni potrebni dokazi, traženoj osobi bilo očigledno uskraćeno pravo na pravično suđenje', stoji među ostalim u rješenju Vrhovnog suda.

Riješenje Vrhovnog suda pročitajte ovdje.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju