Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O slučaju Perković

Analiza Ivane Petrović: Zastara je institut, ona nije privilegij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suprotno očekivanjima, Vrhovni sud u ponedjeljak nije objavio kakvu je odluku donio u slučaju predaje Josipa Perkovića Njemačkoj.

Svi smo mislili da će to bit danas, no moglo bi biti sutra s obzirom da ta odluka, nakon što je već napisana mora proći višestruku provjeru svih članova Vijeća te Ured za evidenciju koji radi svojevrsnu pravnu komparaciju s drugim sličnim slučajevima kojih, doduše, u postupanju po europskom nalogu nema mnogo. Pa sve to usporava otpravak stranama u postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odbijena žalba Nobilo od Ustavnog suda traži zaustavljanje izručenja Slika nije dostupna Odluka Vrhovnog suda Oporbene stranke: Suprotne odluke o Perkoviću i Mustaču šalju lošu poruku

Inače, odvjetnici Gizele Đureković su Vrhovnom sudu podnijeli žalbu. Oni smatraju da je Sud u Velikoj Gorici pogriješio kad je odbio njihovu žalbu na neizručenje Zdravka Mustača. Prema Vrhovnom sudu stoga idu s nekoliko pravnih argumenata.

'Idemo s tri stvari – da je sud pogrešno primijenio Zakon o međunarodnoj suradnji, da je zbog toga napravio procesne pogreške jer nije smio odbaciti i treća stvar, da je povrijedio hrpu temeljnih ljudskih prava, posebno prava žrtava', kazao je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković.

Hoće li Perković biti izručen? Čeka se odluka Vrhovnog suda!

Sud u Velikoj Gorici je, tvrde, po njihovoj žalbi postupio isključivo prema domaćem Zakonu o kaznenom postupku zaboravivši na konvencije i preporuke i Vijeća europe i Europske unije te na presude europskih sudova, prema kojima je žrtva dostojna svake pravne pažnje, a ne tek statusa osobe koja traži odštetu', kazao je Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković.

Vrhovni sud svoju bi odluku o žalbi Gizele Đureković trebao donijeti unutar zakonom propisanog roka od 60 dana. Istodobno, iako konačna odluka tog najvišeg pravosudnog tijela o predaji Josipa Perkovića njemačkom sudu još nije službeno poznata. Perkovićev odvjetnik Nobilo već najavljuje ustavnu tužbu otvarajući time polemiku odgađa li ta tužba izvršenje ili ne.

'Ustavna tužba kao pravno sredstvo u pravilu ne odgađa izvršenje. Međutim, ako stranka zatraži privremenu mjeru te ako bi zbog izvršenja mogle nastupiti teške i nepopravljive posljedice, što je opet u ovom predmetu slučaj, Ustavni sud može odobriti privremenu mjeru i odgoditi izvršenje, kazala je Sanja Barić, profesorica na katedri Ustavnog prava u Rijeci.

Odvjetnik Nobilo je, uz najavu ustavne tužbe napisao pismo Viviane Reding. Hvaleći njezin doprinos za hrvatsko pristupanje Uniji te njezinu principijelnost, Nobilo europsku povjerenicu za pravosuđe proziva za izravno miješanje u postupak nakon što je Županijski sud odlučio da Josip Perković može u Njemačku.

'Nakon toga, 14. siječnja 2014. godine, nakon što ste vidjeli moje kritike u medijima prikrili ste se iza svog ureda, koji je izjavio da se zastara računa po Njemačkom pravu. Ne samo da to nije istina, i suprotno je, ne samo hrvatskom pravu, već i Okvirnoj odluci Vijeća te sudskoj praksi u cijeloj Europi, uključujući i Europski sud. Već ste se opet grubo umiješali u konkretni sudski postupak', napisao je Nobilo. U pismu još povjerenici kaže da svojim izjavama izravno narušava ljudska prava Josipa Perkovića.

Vjerojatno Europska komisija neće nikako vrednovat to pismo. Imat će više odjeka za domaću uporabu. Što se zastara tiče, valja još jednom podsjetiti, ne samo na europska, već i na naša tumačenja u našoj sudskoj praksi. Zastara je institut, ona nije privilegij. Narodski rečeno, zastara nije sveto pismo i naša sudska praksa jasno kaže da za zastaru ne vrijedi zakon koji je najpovoljniji za okrivljenika. Što se primjene zastare tiče, to Europskoj komisiji nije u fokusu - njoj je u fokusu zakonitost provedbe i na prvom mjestu anuliranje svakog utjecaja ili javnog pritiska politike na pravosuđe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene