Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nekoliko opcija

Vrhovni sud odlučuje o žalbama na presudu Zdravku Mamiću: On zatražio sudjelovanje na javnoj sjednici putem videolinka

Dvije i pol godine prošle su od nepravomoćne presude kojom su Zdravko Mamić i ostali optuženici osuđeni za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Vrhovni će sud u iduća dva dana na javnoj sjednici odlučivati o žalbama obrane i tužiteljstva na tu presudu.

Prije dvije i pol godine Zdravko Mamić i ostali optuženici nepravomoćno su osuđeni za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. O žalbama obrane i tužiteljstva na tu presudu idućih dana odlučivat će na javnoj sjednici Vrhovni sud.

Zdravko Mamić dan prije izricanja presude uspio je pobjeći u BiH, a zahvaljujući dvojnom državljanstvu - nije izručen Hrvatskoj. Mamić je preko svojih odvjetnika tražio da nazoči na raspravi putem videolinka. Sud će u srijedu obznaniti hoće li mu dopustiti da nazoči ili ne.

O cijelom slučaju izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

"Po prvoj nepravomoćnoj presudi najveći dio novca, gotovo 80 milijuna kuna, izvučen je preko lažnih aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja između Dinama i tadašnjih Dinamovih igrača Luke Modrića i Dejana Lovrena. Mamićeva obrana u najvećem je dijelu fokusirana upravo na taj dio", kazao je Jarak.

Nestalo 14 milijuna kuna

"Mamićev odvjetnik tvrdi da Županijski sud u Osijeku uopće nije odgovorio na pitanje gdje je 14 milijuna kuna od ukupno 66 milijuna kuna što ih je Dinamo isplatio Modriću na osnovu aneksa o podjeli obeštećenja od transfera u Tottenham.

Dio od tog iznosa, 52 milijuna kuna, Modrić je, kaže sud, isplatio Mamiću. No što je bilo s preostalih 14 milijuna, nije utvrđeno - tvrdi Mamićeva obrana, koja će tražiti da se presuda ukine i vrati na ponovno suđenje", dodao je Jarak.

USKOK kazne smatra preblagima

"S druge strane, USKOK u svojoj žalbi navodi da su kazne svih okrivljenika preblage i neadekvatne težini kaznenih djela, stupnju kaznene odgovornosti okrivljenika te traži da im se izreknu više kazne.

Mamić je kažnjen na šest i pol godina zatvora, Zoran Mamić četiri godine i jedanaest mjeseci, Damir Vrbanović, bivši izvršni direktor Dinama, tri godine i Milan Pernar, poreznik iz Sesveta, četiri godine i dva mjeseca zatvora", izvijestio je Jarak.

Nekoliko opcija pred Vrhovnim sudom

"Vrhovni sud prvostupanjsku presudu može potvrditi, ali i ukinuti te vratiti slučaj na ponovno suđenje. Ako potvrdi osudu, Vrhovni sud ima mogućnost izreći identične kazne, no može Mamića i ostale kazniti i blaže i strože.

Ako se potvrdi osuđujuća presuda, hrvatsko pravosuđe zatražit će od pravosuđa u BiH da Zdravko Mamić služi kaznu na području te države jer se tamo nalazi. Nakon dvodnevne javne sjednice Sudsko vijeće povlači se na odlučivanje, a odluka bi se mogla objaviti za dva do tri mjeseca", zaključio je Jarak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZBOG BOLESTI I treći put: Ponovno odgođeno suđenje Zdravku Mamiću

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ima temperaturu Odgođeno suđenje Zdravku Mamiću jer se Damir Vrbanović otišao testirati na koronu

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene