David Komšić (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)
David Komšić (Foto: Marko Prpić/PIXSELL)

Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora Davidu Komšiću, koji je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva Kristine Krupljan.


Vrhovni sud presudom od 21. ožujka 2019. djelomično je prihvatio žalbu optuženog i njegovih roditelja protiv presude Županijskog suda u Zagrebu te je preinačio prvostupanjsku presudu i optuženika osudio na kaznu dugotrajnog zatvora 25 (dvadeset pet) godina za kazneno djela teškog ubojstva na okrutan način.

Vezani članci David Komšić (Foto: Pixsell) David Komšić proglašen krivim za otmicu i napad na Kristinu Krupljan, osuđen na godinu i pol zatvora David Komšić (Foto: Pixsell) Nastavljeno suđenje Komšiću i prijateljima: Sutkinja ga opomenula zbog smijuljenja i pričanja, a on joj bahato odbrusio

Kako je objasnio Vrhovni sud, kod izricanja kazne vodio je računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima te ocijenio da olakotne okolnosti na strani optuženika nisu pravilno utvrđene niti dostatno vrednovane. Osim toga, neosnovano je uzeta u obzir osuda zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće jer je ona postala pravomoćna nakon počinjenja kaznenog djela za koje je sada proglašen krivim. Uz sve olakotne i otegotne okolnosti, odiozan zločin kojim je mlada djevojka izgubila život pateći pri umiranju više nego li druge žrtve u sličnim situacijama, sigurno zaslužuje oštru kaznu.

''Zato izrečena kazna dugotrajnog zatvora predstavlja primjerenu i nužnu kaznu koja može dostatno utjecati na optuženika, ali i na sve ostale građane da više ne čine kaznena djela te shvate da je njihovo činjenje pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Tako odmjerena kazna sadrži odgovarajuću količinu moralne osude za zlo koje je optuženik nanio ne samo obitelji žrtve nego i društvu u cjelini.
Protiv ove presude dopuštena je žalba jer je izrečena kazna dugotrajnog zatvora. O žalbi odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske kao trećestupanjski sud'', priopćio je Vrhovni sud.