Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ratno profiterstvo

Vrhovni sud: Kazna Sanaderu primjerena počinjenim djelima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je Vrhovni sud potvrdio presudu Ivi Sanaderu, na svojim je Internetskim stranicama objavio i obrazloženje presude.

Nakon što je Vrhovni sud potvrdio prvu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju Hypo i primanja mita od mađarskog MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u INI, te mu umanjio kaznu s 10 na osam i pol godina zatvora, danas je na svojim Internetskim stranicama objavio obrazloženje presude u kojem stoji da je u ratnom ozračju "optuženik iskoristio svoje službene ovlasti u nedopuštene svrhe, a što je pravilno zaključio prvostupanjski sud" te da je kazna primjerena počinjenim kaznenim djelima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAKAVICA BEZ KRAJA Reakcije na presudu: ''Dok se Ivi Sanaderu sudilo zbog tri milijuna, u Ini se kradu milijarde'' Slika nije dostupna Sanaderov zahtjev Vrhovni sud: Odluka o Turudićevom izuzeću bit će donesena ovaj tjedan

Optuženiku je bio povjeren određeni djelokrug poslova koji su tada bili iznimno značajni za Republiku Hrvatsku, pa je koristeći tu činjenicu povezanu s borbom i nastojanjima Republike Hrvatske da ostvari svoju neovisnost i samostalnost, svoje osobne interese pretpostavio zajedničkim interesima hrvatskih građana. Na taj je način optuženik, kao zamjenik ministra u Vladi RH, u najtežim trenucima za Hrvatsku narušio njezin ugled, obezvrijedio požrtvovnost boraca u Domovinskom ratu, ugrozivši temeljne vrijednosti društva.

Pravilan je zaključak prvostupanjskog suda da je time optuženik povrijedio javni poredak, navodi se u obrazloženju Vrhovnog suda.

Milanović: Presuda Sanaderu je šokantna

Vrhovni sud drži da je prvostupanjski sud kazneno djelo izreke presude pravno označio kao ratno profiterstvo u smislu Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije.

Sud također smatra da je žalba optuženika u odnosu na odluku o kazni osnovana. Naime, iako je sud prvog stupnja ispravno utvrdio sve okolnosti o kojima ovisi vrsta i mjera kazne, neke od njih je, prema ocjeni ovog suda drugog stupnja propustio adekvatno vrednovati. Stoga je u pravu optuženik kada ističe da prvostupanjski sud bez opravdanog razloga nije cijenio olakotnim činjenicu da je do sada neosuđivan, te da je propuštena ispravna ocjena okolnosti da je bio sudionik Domovinskog rata, pri čemu je za te okolnosti izostalo i njihovo pravilno vrednovanje, stoji uz ostalo, u obrazloženju presude.

Optuženik Ivo Sanader stoga je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 8 godina i 6 mjeseci, koju Vrhovni sud smatra primjerenom počinjenim kaznenim djelima, kao i osobi počinitelja. Tako utvrđene pojedinačne, kao i izrečena jedinstvena kazna, predstavlja dovoljnu mjeru kazne za optuženika, navodi se u obrazloženju.

Sud smatra da će se takvom kaznom izraziti društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, ojačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava te utjecati na optuženika i sve druge da ne čine kaznena djela, a optuženiku omogućiti ponovno uključivanje u društvo, stoji u obrazloženju.

Član Sanaderovog odvjetničkog tima Čedo Prodanović rekao je da još nisu primili pisani otpravak presude pa ju ne može komentirati.

Sanader će 15 dana od primitka pravomoćne odluke u proračun morati uplatiti 3,6 milijuna kuna koliku je proviziju sredinom 90-tih na dužnosti zamjenika ministra vanjskih poslova primio od austrijske Hypo banke zbog čega je osuđen kao prvi ratni profiter u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene