Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud je djelomično prihvatio Glavaševu žalbu te mu je kaznu smanjio s deset na osam godina.


Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske na sjednici održanoj 31. svibnja, 1. i 2. lipnja 2010. djelomično je preinačilo presudu Županijskog suda Branimiru Glavašu na način da mu je kazna smanjena s deset na osam godina zatvore. Ovom odlukom je Vrhovni sud potvrdio da je Glavaš kriv, ali mu je smanjio kaznu. Odluka je objavljena na internetskoj stranici Vrhovnog suda.

Vezani članci Slika nije dostupna 'BiH će provesti odluku o izvršenju kazne Glavašu' Slika nije dostupna 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

>> 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda mu je sud trebao izreći maksimalnu kaznu'

Glavašu se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 18. travnja 2007. do 11. siječnja 2008.

Drugooptuženom Ivici Krnjaku zatvorska je kazna smanjena s osam na sedam godina, a Gordani Getoš Magdić sa sedam na pet. Dini Kontiću i Zdravku Dragiću Vrhovni je sud smanjio kaznu zatvora s pet na tri i pol godine, a Tihomiru Valentiću s pet na 4,5 godine zatvora.

Branimir Glavaš je nakon izricanja prvostupanjske presude lani u svibnju pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, dok se ostali osuđeni nalaze u pritvoru.

Glavaš je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen po zapovjednoj odgovornosti na deset godina zatvora jer je pripadnicima SUS-a naredio uhićenja, mučenja i ubojstva srpskih civila, a prije izricanja presude pobjegao je u BiH.

Protiv te presude žalbe su među ostalima podnijeli županijski državni odvjetnik u Zagrebu zbog odluke o kazni u odnosu na sve optuženike, uz prijedlog da se svim optuženicima izreknu kazne zatvora u duljem trajanju, Branimir Glavaš osobno te po odvjetnicima Veljku Miljeviću, Anti Maduniću i Draženu Matijeviću zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede kaznenog zakona te zbog odluke o kazni, uz prijedlog da se pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem