Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobijanje presude na Ustavnom sudu

'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Madunić, jedan od branitelja Branimira Glavaša, najavio je tužbu Ustavnom sudu na presudu Vrhovnog suda kojom je njegovom branjeniku potvrđena krivnja za ratni zločin u Osijeku 1991. ali mu je prvostupanjska presuda preinačena, te s deset na osam godina smanjena jedinstvena zatvorska kazna.

'Očekivali smo i bili uvjereni u ukidanje prvostupanjske presude te njezino vraćanje na ponovno suđenje', izjavio je Madunić Najavio je i tužbu Međunarodnom sudu za ljudska prava ne prođe li tužba na Ustavnom sudu gdje će, kaže, pobijati niz ustavnih povreda.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Žalba na 82 stranice Glavaš iz BiH poslao žalbu na presudu za 'selotejp' i 'garažu' Slika nije dostupna Nepravomoćna presuda Glavaš osuđen na deset godina zatvora!

>> Vrhovni sud Glavašu smanjio kaznu za dvije godine

Ukoliko je Vrhovni sud već utvrdio da je ratni zločin uistinu počinjen trebalo je, tvrdi Madunić, izreći maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, 'a ne ovako malu kaznu od osam godina'. 'Ukoliko je Glavaš nevin, u što je obrana uvjerena, tada je i jedan dan zatvora ogromna kazna', ustvrdio je Madunić.

Vrhovni sud je na svojim internetskim stranicama objavio presudu po kojoj je potvrđena Glavaševa krivnja za jedno kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ali i djelomično prihvaćena njegova žalba i preinačena presuda zagrebačkog Županijskog suda, te mu je jedinstvena zatvorska kazna smanjena s deset na osam godina.

Madunić je pojasnio da je Vrhovni sud potvrdio dio presude Županijskog suda kojom je Glavaš, kao i ostalih petero optuženih, proglašen krivim za ratni zločin u slučajevima 'Garaža' i 'Selotejp', ali i utvrdio da je kriv za jedno a ne dva kaznena djela ratnog zločina.

Naime, prvostupanjskom presudom Glavaš je osuđen za dva kaznena djela ratnog zločina - za jedno kazneno djelo osuđen je na pet, a za drugo na osam godina zatvora te mu je izrečena jedinstvena kazna od deset godina. 'Išli su na to da nije počino dva kaznena djela ratnog zločina nego samo jedno djelo i zbog toga mu je smanjena kazna s deset na osam godina', rekao je Madunić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene