Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novi potres na političkoj sceni u Vrgorcu gdje će se održati čak treći izbori u posljednjih godinu dana. Kamen spoticanja je neispunjenje sporazuma potpisanog prošle godine.


Nije prošao prijedlog proračuna Vrgorca kojeg je predložio gradonačelnik Rudolf Grljušić (HDZ). To znači da se raspušta gradsko vijeće, smjenjuje gradonačelnik i ide se na treće izbore u samo godinu dana.

Vezani članci Boris Lalovac (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Lalovac: "Vlada nema mehanizme zaštite ukoliko ponovo dođe do krize" Slika nije dostupna Vrgorac napokon dobio gradski proračun od 16,6 milijuna kuna

Zadnji rok za donošenje proračuna teškog 25 milijuna kuna u Vrgorcu istekao je u u srijedu.

Život u Vrgorcu mnogima nije lagan. Građani kažu, posla nema, a mladi odlaze. Dok se Vrgorčani bore za egzistenciju, u političkoj areni Vrgorca traje politička bitka. Kamen spoticanja - sporazum "15 točaka". Među njima je - sistematizacija radnih mjesta u gradskoj upravi,sustav centralne blagajne i tjedni izvještaj gradonačelnika gradskom vijeću.

"Gradonačelnik dobro zna da nije, i nije želio realizirati apsolutno nijednu točku", kaže Ante Pranić (NL Mladih), predsjednik Gradskog vijeća. Svaki prijedlog, kažu u listi mladih, gradonačelnik odbija.

Gradonačelnik jedno, oporba drugo, a građani 'u škripcu'

"Pregovori traju, nadam se da pregovori nisu gotovi, ali zbog interesa građana, nadam se da će razum prevladati", rekao je u srijedu prije izglasavanja proračuna gradonačelnik Rudolf Grljušić. Pranić je međutim rekao da se njegova opcija o proračunu grada uopće neće niti izjasniti.

U vrgoračkom SDP-u kažu da nisu podržali proračun jer se nije ispoštovalo 15 točaka. Isto je i HNS-om.

"Ako padne, svi projekti koje smo započeli koje pripremamo opet staju, neki trajno", upozorio je gradonačelnik Vrgorca prije izglasavanja.

Proračun je težak oko 25 milijuna kuna. Politička situacija u Vrgorcu je uzavrela. Grad je trenutno u privremenom financiranju jer se političari nisu mogli dogovoriti oko proračuna za ovu godinu. A ukoliko se danas ne postigne dogovor građani bi na birališta mogli već za nekoliko mjeseci. I to treći put u godinu dana.

"Nije to sine normalno", rekao nam je Milivoj Franić iz Vrgorca, koji političarima isto tako poručuje da više računa posvete mladima. "Mi stari smo svoj kruh pojili", kaže.

Novi izbori stajali bi stotine tisuća kuna. A grad još nije podmirio ni sav iznos za prošle izbore. I sve to plaćaju građani.