Na Badnjak u većini predjela je padala kiša. Na dan Božića spustit će se temperature i biti više primjerene dobu godine. U nekim dijelovima Hrvatske imat ćemo bijeli Božić.

Galerija Marko Balen i bijeli Božić - 6 Snijeg na Zavižanu Ilustracija +8 Snijeg u Gorskom kotaru

Visoke temperature i kiša koji su obilježili Badnjak promijenile su se na dan Božića. Prelaskom hladne fronte preko našeg područja stigao je i hladniji zrak.

Za Božić nas očekuje pretežno oblačno, vjetrovito, mjestimice uz obilniju oborinu. Nakon kišovitog jutra, uz pad temperature, kiša je sredinom dana prešla u susnježicu i snijeg, najprije u Gorskom kotaru, ponegdje u središnjim predjelima te u Lici, a na sjevernom Jadranu će biti snijega nošenog burom, piše DHMZ.

Na HAK-ovim kamerama snježni pokrivač vidi se na cestama u Ravnoj Gori, Zalesini, Vršleku i Dedinu. Snijeg je pao na Zavižanu, ali i na Dinari, što su zabilježile kamere na planinarskom skloništu Pume. 

Reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen izvijestio je da je u Gorskom kotaru snijeg počeo padati oko 15 sati. ''Stvorio je pravu božićnu idilu, onakvu kakvu zamišljamo u Gorskom kotaru. Pada gust snijeg koji se vrlo brzo hvata za pod i stabla'', javio je.

''Ako ovako nastavi i ostvari se prognoza, trebalo bi tijekom večeri i sutrašnjeg jutra pasti 15 do 20 centimetara. Bit će to, nakon dugo godina, idiličan bijeli Božić u Gorskom kotaru'', izvijestio je Balen. Ralice su već izašle na ulice, a očekuje se da bi problema u prometu moglo biti više u subotu tijekom jutra.

Na cestama nema puno prometa, već samo onih koji baš moraju nekamo ići. Zato nema puno posla niti za policiju koja na punktovima u Kikovici provjerava imaju li građani propsunice za putovanje u druge županije.

Za Velebitski kanal upaljen je crveni alarm zbog mjestimice jakog južnog i jugozapadnog vjetra, sredinom dana u okretanju na jaku do olujnu buru. Najjači udari vjetra bit će 35-70 čvorova (65-130 km/h).

 

Ujutro oblačno i kišovito

Božićno jutro bilo je oblačno i kišovito, a tek na krajnjem jugu bilo je i sunčanih razdoblja. Temperature su u prvom dijelu dana bile dosta visoke.

U drugom dijelu dana zahladnjenje

U drugom dijelu dana u središnjoj Hrvatskoj došlo je do zahladnjenja pa se temperatura spustila u odnosu na jutarnje. I dalje ima kiše, a u višim predjelima, osobito uz granicu sa Slovenijom kiša bi mogla prelaziti u susnježicu i snijeg.

Oblačno i kišovito je i na istoku zemlje. Najviše kiše se očekuje u Posavini. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove, a temperatura će početi opadati krajem dana.

Uz postupni pad temperature, kiša će sredinom dana u Gorskom kotaru prelaziti u susnježicu i snijeg, a prema večeri snijega će biti i u Lici.

Na sjevernom Jadranu bit će kišovito, a jugozapadnjak će okrenuti na buru i jačati pa podno Velebita može biti malo pahulja snijega nošenih vjetrom. Poslijepodnevne temperature bit će slične jutarnjima, a zatim slijedi zahladnjenje.

U Dalmaciji promjenjivo, više oblaka i kiše bit će na sjevernom dijelu, a moguća su i grmljavinska nevremena. Na jugu će još puhati jugozapadnjak, dok će na sjeveru krajem dana vjetar okrenuti na buru.

Za sutra upaljen crveni Meteoalarm

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za sutra su izdali crveno upozorenje za područje riječke regije, Kvarnera i Velebitskog kanala te narančasto upozorenje za područje gospićke regije, zapadne obale Istre i Dalmacije

Na području gospićke regije očekuju se olujni udari sjeveroistočnog vjetra s najjačim udarima vjetra većim od 65 km/h.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Na području riječke regije očekuju se olujni udari bure, a osobito podno Velebita i orkanski. Najjači udari vjetra 110-200 km/h.

Poduzmite mjere za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom.

Na području zapadne obale Istre očekuje se jaka, mjestimice vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra od 65 do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Na području Kvarnera i Kvarnerića čekuje se vrlo jaka, mjestimice olujna bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 130 km/h te na području Velebitskog kanala jaka olujna bura i najjači udari vjetra od 85 do 160 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.
Na području Dalmacije očekuje se jaka i vrlo jaka bura s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.​

Čeka se obnova Zagreba - Ljudi na hladnoći - 3 Zima je već počela pokazivati zube, a 4000 Zagrepčana još je uvijek bez grijanja: Iz Fonda za obnovu poručuju - radi se 12 sati na dan

Prvi snijeg Studenti sa ''Save'' prinijeli žrtvu bogu snijega: Izašao na balkon s vrećom preko glave pa ga kolege zasule grudama

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju