Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vruće i sparno

U subotu vrhunac toplinskog vala: Temperature idu do 40, no Darijo Brzoja za neke ima dobre vijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu nas čekaju jako visoke temperature. Vremensku prognozu donosi meteorolog Dario Brzoja.

Vrhunac ovog toplinskog vala u mnogim krajevima očekujemo u subotu. Vrućina će se nastaviti i u idućem tjednu, no na kopnu će biti manje neugodna. Jadran, poglavito Dalmacija i to ona srednja, uključujući zaleđe peći će se na visokim temperaturama i dalje. Maksimumi će u subotu vrlo lako preko 35, a lokalno bi moglo biti i 40. Krajem dana u unutrašnjosti popuštanje sparine uz sjeverac, a u noći na nedjelju bi na kopnu moglo biti i pljuskova s grmljavinom pa će drugi dio vikenda, barem za kontinentalce biti podnošljiv, prognozira Dario Brzoja.

Preko našeg područja premjestit će se jedna manja masa svježijeg zraka, s atmosferskim poremećajem koji će okrznuti naše područje. Vrijeme se na Jadranu neće značajnije poremetiti, osim možda bure koja će zapuhati u nedjelju. No zadržat će se suho.

Pročitajte i ovo Nada Kolega Klime rade punom parom Mjesto gdje dispečeri prate svaki potrošeni kilovat struje: "Hrvatska bi mogla zabilježiti novi rekord"

Očekuje nas još jedno sunčano i većinom toplo jutro. Osim u gorskoj Hrvatskoj, u većini kopnenih krajeva temperatura će biti od 17, a češće 20ak stupnjeva ili tu negdje. Na Jadranu između 23 i 27 što je već neugodno za spavanje. Duž obale će tek mjestimice puhati burin. Rana zora je i najbolje vrijeme za provjetriti prostorije, dok će veći dio sutrašnjeg dana, uz visoku temperaturu pojačavati i sparina.

Pretežno sunčano nastavit će se i poslijepodne. Prema kraju dana na kopnu nestabilnije pa su na sjeveru mogući i pljuskovi s grmljavinom. Bit će vruće i sparno uz temperaturu od 37 do 40 stupnjeva. Kasno poslijepodne i navečer prolazno će zapuhati pojačan sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će biti ugodnije.

Većinom sunčano i vruće očekuje i Slavoniju i Baranju. Ovo bi mogao sutra biti i najviše vruć dio zemlje. Temperatura će u Posavini porasti do 40 stupnjeva. Navečer prolazno sjeverac, a u noći na nedjelju ovdje i poneki pljusak.

Pročitajte i ovo Tea Žakula borba s režijama Kako se ljeti hladiti, zimi grijati, a ne bankrotirati? Stručnjakinja otkriva najjeftiniji način: "Ljudi misle da to ne znači puno, ali znači"

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu sutra sunčano. Više oblaka prema kraju dana. Na moru će poslijepodne puhati slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Temperatura, većinom između 34 i 38 stupnjeva.

U Dalmaciji će se zadržati sunčano i vruće te prilično sparno. Poslijepodne vjetar s mora: temperatura uz obalu od 32 do 37, a u zaleđu od 37 do 40 stupnjeva.

Temperatura mora je između 24 i 27. UV-indeks će u cijeloj zemlji i u subotu biti vrlo visok.

I u danima koji slijede isto će biti većinom sunčano i vruće. Samo što se vrućine tiče, u kopnenom području bit će ublažena u odnosu na danas i sutra. U prvom dijelu nedjelje moguć je poneki pljusak, a nestabilnije će biti i u utorak, kad su u unutrašnjosti također mogući pljuskovi s grmljavinom. Uz dotok svježijeg zraka sa sjevera i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, ugodnije će biti u nedjelju te ponovno od utorka, dok će se u ponedjeljak jača vrućina prolazno vratiti.

Na Jadranu će se i dalje zadržati sunčano i dosta vruće, posebno u Dalmaciji. U nedjelju podno Velebita prolazno jaka bura, inače na moru idućih dana ujutro burin, danju maestral. Tek u utorak, postoji naznaka za lokalne nestabilnosti na sjevernom dijelu. U nedjelju, u unutrašnjosti Dalmacije dnevni razvoj oblaka, no rijetko i mogućnost za pljusak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene