Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Ušli smo u bablje ljeto: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje u idućim danima

Sljedeći dani donose nam suho i ugodno toplo vrijeme. Naši krajevi konačno se nalaze u polju visokog tlaka zraka u sustavu prostrane anticiklone koja kišne oblake drži na sigurnoj udaljenosti od naše zemlje. Detalje o vremenskoj prognozi oktrio je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Po svemu sudeći ušli smo u bablje ljeto. Riječ je o produženom razdoblju toplog i suhog vremena, koje se javlja na početku kalendarske jeseni.

Ime Bablje ili Babsko ljeto izvedeno je od staroslavenskog naziva "bapske, bablje ili vilinske vlasi", a to su niti paučine koje u jesen jedre kroz zrak. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke. 

U srijedu ujutro će u unutrašnjosti mjestimice biti kratkotrajne magle. Bit će svježe s temperaturom većinom između 5 i 8 Celzijevih stupnjeva, a u gorskom području još za 2 do 3 stupnja svježije.

Na Jadranu posvuda sunčano i toplije uz temperaturu od 10 do 15 stupnjeva. Vjetar slab. Duž obale burin.

U Središnjoj Hrvatskoj sutra će prevladavati sunčano, a poslijepodne i ugodno toplo uz temperaturu od 21 do 23 stupnja. Vjetar poslijepodne slab do umjeren južni i jugozapadni.

U istočnim predjelima isto će tako prevladavati sunčano. Poslijepodne ugodno toplo uz slab do umjeren vjetar s juga i jugoistoka. Najviša temperatura od 19 do 22 stupnja.

Sunčano vrijeme također očekujemo u Gorskoj Hrvatskoj i na Sjevernom Jadranu. Vjetar većinom slab, a najviša temperatura od 20 do 23 stupnja.

U Dalmaciji većinom sunčano i ugodno toplo uz temperaturu ponegdje i do 24 stupnja. More se polako hladi no i dalje je uz temperaturu od 21 ili 22 stupnja povoljno za kupanje.

Idućih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano. Ujutro svježe mjestimice s maglom, koja će od petka biti češća i dugotrajnija. pa će najviša dnevna temperatura zraka biti malo niža, dok će jutarnje vrijednosti biti u blagom porastu. Vjetar većinom slab.

Na Jadranu pretežno sunčano i ugodno toplo. Vjetar uglavnom slab. Jedino će u noću i ujutro duž obale ponegdje biti umjerenog burina, a u četvrtak će prolazno zapuhati mjestimice umjeren sjeverozapadnjak.

Prema sadašnjem prognostičkom materijalu za vikend i na početku sljedećeg tjedna zadržat će se većinom sunčano i ugodno toplo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene