Obavijesti Video Pretražite Navigacija
oprezno idućih dana

DHMZ upozorava na toplinske valove: Meteorologinja otkriva kada (i gdje) stiže promjena vremena

Iz hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda stiglo je upozorenje na toplinske valove koji mogu djelovati na zdravlje. Više detalja o vremenskoj prognozi idućih dana donosi meteorologinja Ana Bago Tomac.

Upozorenje DHMZ-a se odnosi na razdoblje od 10. do 13. kolovoza. Velika opasnost izdana je za 11. kolovoza za gradove Knin, Split i Dubrovnik, a za 12. kolovoza, uz tri navedena grada, upozorenje vrijedi za Rijeku. Na tim je područjima 10. i 13. kolovoza umjerena opasnost od toplinskih valova, a u drugim područjima nema opasnosti.

Pročitajte i ovo Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Pred nama je šarolik početak tjedna, barem što se tiče vremena: Meteorolog otkrio što nas čeka Ilustracija vjetrovito i oblačno DHMZ upalio alarme, vrijeme je opasno: "Budite spremni na poremećaje"

Sunčano i vruće vrijeme imat ćemo više-manje cijeli ovaj tjedan gotovo u cijeloj zemlji, a na jugu zemlje i sušu. Šanse za kratkotrajne pljuskove najveće su u srijedu, ali samo u unutrašnjosti i to na zapadu i sjeverozapadu zemlje te u unutrašnjosti Istre i dalmatinskom zaleđu. Većinom je ipak sunčan i vruć tjedan pred nama, najavljuje meteorologinja Ana Bago Tomac.

Takvo vrijeme imat ćemo zbog utjecaja polja visokog tlaka zraka u utorak pa i sljedećih dana, a fronte i vlažniji zrak u utorak će još biti dalje od nas.

Ujutro će biti većinom sunčano, u unutrašnjosti, osobito u gorskom dijelu, još su noći ugodne, a temperatura između 15 i 20 stupnjeva. Na Jadranu je već druga priča, osobito na jugu. Ondje će i sljedećih dana noći biti vrlo tople, primjerice u ponedjeljak u 7 ujutro u Splitu i Makarskoj bilo je 28. I burin je noću slab pa ništa od rashlađivanja još neko vrijeme

Sunčan i vruć dan bit će u utorak u središnjim područjima unutrašnjosti. Uz jači razvoj oblaka, uglavnom u gorju i to u Zagorju i prema Sloveniji, postoje i male šanse za poneki kraći pljusak. Najviša temperatura između 30 i 33.

Vruće i sunčano bit će u cijeloj unutrašnjosti, pa tako i na istoku. Vjetar slab, a najviša temperatura od 31 do 33. Male šanse za kakav pljusak najveće su oko Papuka.

Sunčano i vruće prevladavat će i u zapadnim područjima, a malih šansi za pljuskove ima u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru gdje će temperature u utorak također biti visoke - do 31, a na Jadranu do 33.

Najvrući dio zemlje ostaje Dalmacija, u utorak će biti i do 36 stupnjeva. Tijekom dana puhat će umjeren vjetar s mora - jugozapadnjak ili zapadnjak i bit će sunčano.

More je naravno toplo, uglavnom 26 ili 27 stupnjeva, a tako će ostati i sljedećih dana.

Uz vruće i sunčane dane i UV indeks bit će visok, a na Jadranu i dalje ostaje vrlo visok.

Sljedećih dana malo toga će se mijenjati što se tiče temperature, ali u srijedu je više nestabilnosti i grmljavinskih pljuskova moguće u kopnenim dijelovima zemlje, opet na sjeverozapadu područja, i najviše u gorskom dijelu. Uz granicu sa Slovenijom pljuskova može još biti i u petak poslijepodne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene