Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Stiže nova promjena vremena, sve detalje ima meteorolog Darijo Brzoja

Kad maestral izostane, obično slijedi dan tišine, a onda jugo i skora promjena vremena, to su jako dobro znali naši Primorci i Dalmatinci. U utorak okreće na jugo, i eto, krajem dana slijedi još jedna, srećom prolazna promjena. Više donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Dok se Mediteran kuha, sasvim normalno za sredinu ljeta, centralnom i sjevernom Europom premještaju se ciklone, a povremeno se pokoji frontalni sustav spusti i južnije do naših krajeva. Tako će i u utorak navečer jedna hladna fronta, znači svježiji zrak, hladniji od onoga koji se trenutačno nalazi nad našim krajevima, prijeći preko nas i atmosferu učiniti nestabilnom.

Prije toga na nadolazeću promjenu vremena ukazivat će južni i jugozapadni vjetar, na moru i jugo, koje će zapuhati već ujutro. U početku će u većini krajeva prevladavati sunčano, premda će se pomalo u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu sredinom dana već skupljati i oblaci, prvo oni visoki prozirni. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će biti od 14 do 18, a na Jadranu najčešće od 20 do 25 stupnjeva.

Sunca će na kopnu biti i poslijepodne, ali sa zapada ide i jače naoblačenje. Prema kraju dana i navečer očekuju se pljuskovi i grmljavina pa upozorenje za te krajeve stoji za razdoblje nakon 18 sati. Puhat će slab do umjeren jugozapadnjak, a temperatura će biti od 29 do 31 stupanj.

Meteoalarm je na žutoj razini i za osječku regiju, no ovdje se pljuskovi praćeni grmljavinom očekuju tek navečer, nakon 21 sat. Danju će biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku, te vruće i sparno. Puhat će slab do umjeren jugoistočni vjetar, a temperatura će biti oko 30, 31 stupanj.

I u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, ali tijekom dana uz postupno naoblačenje te kasnije poslijepodne, a više prema večeri uz pljuskove i grmljavinu. Na moru su moguće i nevere. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, a na Jadranu navečer i jugo. Temperatura će u gorju biti oko 28, a na sjevernom Jadranu 30 stupnjeva.

U Dalmaciji će se i dalje zadržati većinom sunčano, mada i ovdje uz južinu može biti pokojeg oblaka. Više će to biti sparina i za vrijeme po jugu ona karakteristična izmaglica. Jugo će pojačati poslijepodne i prema kraju dana, a temperatura će biti iznad 30. U noći na srijedu očekuju se pljuskovi.

Rashladite se u moru, temperatura je na većini mjernih mjesta oko 26 stupnjeva.

Tri dana - kopno

U noći na srijedu slijede pljuskovi, a u srijedu ujutro već smirivanje. Još je moguć pokoji pljusak, uglavnom prijepodne na istoku i u gorju. U četvrtak će biti dosta sunčanih razdoblja, no nije isključena mogućnost ni lokalnih pljuskova i grmljavine, s obzirom na to da se pred vikend sprema nova jača promjena vremena. Stoga se može dogoditi da i prije nego što glavnina stigne do nas, iz smjera Italije uspije proći i pokoji grmljavinski oblak. U petak, i to osobito krajem dana i u noći na subotu, očekuje se pogoršanje s kišom, pljuskovima i grmljavinom te lokalno obilnijom oborinom. Do vikenda će biti vrlo toplo i vruće, potom svježije.

Tri dana - more

I na jugu te u unutrašnjosti Dalmacije u srijedu bi još moglo biti ponekog pljuska, no smirivat će se, bit će i dosta sunčana vremena, osobito u četvrtak i dio petka. Na sjevernom Jadranu u četvrtak past će pokoji pljusak sredinom dana, a u petak jača promjena koja isto prvo stiže na sjever. Glavnina poslijepodne na sjevernom, a navečer i u noći na subotu na južnom dijelu. Puhat će jugo koje će u petak pred pogoršanje još pojačati, a svih dana zadržat će se vruće.

Za vikend će vrijeme biti promjenjivo oblačno i kišovito te osjetno svježije, poglavito u kopnenom dijelu zemlje i na sjevernom Jadranu. Zato treba uživati u lijepom vremenu u utorak. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene