Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na kopnu ipak malo drugačije

Bablje ljeto? Uživajte u suncu i kupanju, temperature ponegdje idu i do 30 stupnjeva

Od početka godine u višku smo sa sunčanim satima, dok nam oborina, uglavnom, još uvijek nedostaje. Vremensku prognozu donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Višak sunca u ovoj godini najviše možemo zahvaliti presunčanom lipnju, a čini se kako će osunčanosti pozitivno doprinijeti i ova prva polovica rujna. Naime, lijepo vrijeme se nastavlja. U većini krajeva bit će suho najmanje do početka slijedećeg tjedna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna jutarnje magle su svakodnevica Meteorologinja otkriva: Sunčano i toplo još nekoliko dana, a zatim zahladnjenje i lokalni pljuskovi Slika nije dostupna nestabilno U novom tjednu hladnije: Dok će dio Hrvatske uživati u suncu, neki će trebati kišobran

Razlog tome, polje je visokog tlaka u kojem se nalazimo - prostrana anticiklona trenutno zauzima i veći dio Europskog kontinenta. S juga se na Sredozemlje pomalo gura i vrući afrički zrak, zbog kojeg jug Španjolske primjerice, trenutno mjeri preko 35. Kod nas neće biti baš toliko, no do kraja tjedna maksimalna dnevna temperatura sve će se više približavati Celzijevoj tridesetici.

I u utorak ujutro većinom će prevladavati sunčano. Po kotlinama i uz rijeke uglavnom, u kopnenim krajevima može biti kratkotrajne magle. Duž Jadrana će puhati umjerena, samo mjestimice i jaka bura. Na početku dana bit će svježe, na kontinentu ponegdje i hladno uz temperaturu između sedam i 11 stupnjeva, dok se na moru očekuje blizu ili oko 20. Dakle, uobičajeno toplije.

U dobu smo godine, a i u situaciji, gdje se jutro i dan na kopnu dosta razlikuju u temperaturi. Tako će i u utorak amplituda ponegdje u središnjoj Hrvatskoj biti i veća od 15 stupnjeva. Ujutro 10-ak, a poslijepodne, uz sunce i stabilnu atmosferu mjerit ćemo i 27.

Stoga se valja i primjereno odjenuti, da vam ujutro ne bi bilo hladno, a poslijepodne pak vruće. Što je posebno važno za djecu i starije koji su na okolinu i osjetljiviji. Slično zapadu, u utorak očekuje i Slavoniju. Danju sunčano i vrlo toplo uz 26 stupnjeva. Poslijepodne će jedino, ovdje zapuhati slab do umjeren istočni i jugoistočni vjetar.

Sunčano će prevladavati i u gorju i na sjevernom Jadranu. Nakon hladnog jutra, u gorju poslijepodne ugodno, 23 stupnja, a na moru će biti toplije, oko 28. Buru će sredinom dana zamijeniti uglavnom umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Tako će biti i u Dalmaciji. Većinom sunčano, te vrlo toplo, ali lokalno i vruće. Očekujemo barem 27, 28, no ponegdje će biti i 30 stupnjeva. Ujutro malo bure, danju vjetar s mora.

A temperatura mora je većinom između 22 i 24 stupnja. Nek nam ovo sunce i toplina još malo produlje i sezonu. Nećemo se buniti. Mada, sad kad su se gužve ponešto smanjile, za nas domaće, sad je more najljepše.

Za one kojima sunca nikad dosta, ostajemo u ovoj priči i dalje. Naime i idućih dana nastavit će se stabilno, većinom sunčano i vrlo toplo vrijeme. Jutra i dalje svježa, mjestimice uz maglu, a dani ugodni uz temperaturu uglavnom preko 25 stupnjeva. Za vikend i toplije.

I na Jadranu će većinom biti sunčano te u početku još toplije nego u unutrašnjosti. Od četvrtka na jugu nestabilnije, pa može biti i pokojeg rijetkog pljuska. No bit će i dosta sunca i dosta topline. Sredinom tjedna puhat će tek slaba i umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najljepše ljeto, bez nesnosnih vrućina.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene