Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vremenska prognoza

Možemo li konačno spremiti zimske jakne? Evo kakvo nas vrijeme čeka u idućim danima

S gotovo mjesec dana zakašnjenja, napokon je posvuda toplo. Veći dio travnja vrijeme je bilo primjerenije ožujku, no pomalo se ipak pomičemo prema onim pravim proljetnim temperaturama. U subotu 20-ak stupnjeva u gotovo cijeloj zemlji, a meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja otkriva što nas čeka dalje.

I u nedjelju i ponedjeljak zadržat će se vrlo toplo, pa i za kratki rukav, nakon čega nam slijedi kišovitije i svježije vrijeme sredinom sljedećeg tjedna. Teško da će nam zimske jakne i debeli džemperi do jeseni više trebati, no vrijeme još nije ni za ljetnu odjeću, a poglavito u večernjim satima kad ipak treba imati nešto za prebaciti preko ramena. Isto tako, u pojedine dane, može zatrebati dugi rukav i laganija proljetna jakna.

Evo i zašto. Iako će Azorska anticiklona narednih mjeseci postajati sve jača i temperatura pod utjecajem tople zračne mase s juga sve viša, povremeni prodori svježine sa sjevera, vrijeme će, uglavnom na kratko činiti hladnijim. Sutra i prekosutra stoga prvo toplo sa Sredozemlja, potom uz promjenu vremena i prodor vlažnog, nestabilnog zraka sredinom tjedna svježije.

Evo kako će izgledati nedjeljno jutro. U većini krajeva u početku će prevladavati sunčano, s tim da će se sa zapada postupno skupljati oblaci, pa tako već prijepodne mjestimice, prije sve na sjevernom Jadranu i u gorju može biti i promjenjive naoblake. Zapuhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a temperatura će biti na kopnu od 5 do 9, a na moru većinom od 11 do 15 stupnjeva.

Poslijepodne u središnjoj Hrvatskoj, tu i tamo više oblaka, mada će još biti i dosta sunca. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar uz koji će temperatura biti najčešće između 22 i 24 stupnja.

U Slavoniji i Baranji veći dio dana prevladavat će sunčano. Porast naoblake, tek krajem dana. Mjestimice umjeren jugoistočnjak, a i ovdje toplo: temperatura od 21 do 24 stupnja.

Nešto promjenjivije ipak na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. Uglavnom izmjena sunca i oblaka tijekom dana, kojih će prema večeri biti više pa je uz obalu moguć poneki pljusak, a u gorju možda malo kiše. Puhat će većinom umjeren, uglavnom u Gorskom kotaru i vrlo jak jugozapadnjak, a na moru ponegdje i jugo. Dvadesetak stupnjeva u onom najtoplijem dijelu dana očekujemo i na ovom području.

U Dalmaciji
će u nedjelju prevladavati sunčano, poslijepodne i navečer na sjeveru regije i u zaleđu ponegdje uz više oblaka. Puhat će umjereno jugo i jugozapadni vjetar, no prema kraju dana će jačati najavljujući tako i skoru promjenu vremena. Temperatura, većinom od 21 do 24 stupnja.

U ponedjeljak i utorak potom promjenjivo i pretežno oblačno, s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Smirivanje vremena slijedi krajem dana pa će u srijedu već biti suho i djelomice sunčano. Uz jak jugozapadnjak u ponedjeljak još i vrlo toplo, a onda okretanjem vjetra na sjeverni te uz dotok hladnijeg zraka s Europskog kontinenta, u utorak i srijedu i kod nas će osvježiti. Ne za zimsku jaknu, ali svakako za dugi rukav i odijelo.

I na Jadranu u prva dva dana sljedećeg tjedna promjenjivo i nestabilno, ovdje mjestimice i uz izraženije pljuskove praćene grmljavinom. U srijedu potom, djelomice sunčano. Puhat će jako, ponegdje i olujno jugo, pa jugozapadnjak, a u utorak već na sjevernom dijelu bura. Sredinom tjedna burno i svježije bit će duž cijele obale.

Nakon pogoršanja u prvoj polovici tjedna, u drugoj će vrijeme ponovno biti stabilnije, većinom sunčano i razmjerno toplo. Nakon kiše, sunce, ali i bujanje prirode. Koncentracija peludi breze je umjerena, njezino vrijeme polako prolazi, no zato je visoka koncentracija peludi hrasta, a na moru ponegdje i čempresa. Pomalo kreću i trave. Alergičnima će zato ova kiša početkom tjedna malo pomoći.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene