Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Počela klimatološka jesen, meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana

Iako do kalendarskog početka jeseni imamo još malo više od tri tjedna, klimatološki gledano, ona je počela u četvrtak, 1. rujna. U prijevodu to znači kraće, oblačnije i hladnije dane. Vremenska prognoza na moru pokazuje sve češću kišu, a na kopnu maglu. I tako nam je u stvari i počela jesen. Više donosi meteorolog Nikola Vikić Topić.

Ujutro vedrije i u mnogim dijelovima uz sunce, dok više oblaka ostaje još nad Likom, Slavonijom i krajnjim jugom zemlje uz malo kiše, a oko Dubrovnika i pljusak. Jutro na obali vjetrovito, uz umjerenu i jaku buru koja slabi sredinom dana. Na kopnu slab vjetar, ali svježe jutro, temperatura od 10 do 15. Na Jadranu oko 20.

Pročitajte i ovo Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti

Poslijepodne će u središnjoj Hrvatskoj biti sunčano, uz malo oblaka, i osjetno toplije nego danas, oko 23 stupnja. Puhat će samo slab vjetar, sjevernih smjerova.

U Slavoniji poslijepodne razvedravanje, pa će i ovdje biti sve više sunca, uglavnom pretežno sunčano. Puhat će slab sjeverac, a temperatura će rasti na vrijednosti od 20 do 23 stupnja.

U Istri, na Kvarneru i u gorju također sunčano uz malo oblaka. Bura će oslabjeti, pa predvečer opet malo ojačati, no samo na umjerenu. Najviša temperatura oko 27 na obali te oko 20 u gorju.

Sunčano i u Dalmaciji. Još je poneki kratak pljusak moguć u Dalmatinskoj zagori. Puhat će umjeren maestral, a temperatura će biti oko 28 stupnjeva.

Temperatura mora bila je u četvrtak malo niža nego u srijedu, između 23 i 26, a zbog bure će biti još stupanj do dva hladnije. A s obzirom na to da će biti manje oblaka, i UV zračenje će ponovno biti jače. U unutrašnjosti većinom umjeren UV indeks, a na obali visok.

Zadnji vikend prije početka škole počet će na kopnu sunčano, s time da je ujutro moguća magla. Ponovno će i zatopliti, temperatura će biti oko 25. Nedjelja će biti nešto promjenjivija, uz kraće, lokalne pljuskove, osobito u gorju. U ponedjeljak ponovno toplije i sunčanije.

I na obali će subota biti sunčana. U nedjelju promjenjivije uz jugo, pa su mogući i pljuskovi, osobito na sjeveru. Na prvi dan škole, ponovno sunčanije, i vruće, uz 29 stupnjeva.

A dugoročna prognoza ukazuje na toplu i manje kišnu jesen pred nama. Inače, kad uđemo u rujan, svakim sljedećim tjednom jako opada vjerojatnost za temperaturu višu od 25 stupnjeva, no ove godine ćemo imati više takvih dana.

Uz to, tijekom jeseni, u Zagrebu i Rijeci imamo 34 kišna dana, u Osijeku 30, a u Splitu 29. To je prosjek. Dakle, otprilike, svaki treći dan, pada kiša. Ove godine će kišnih dana vjerojatno biti manje, osobito u listopadu, dok bi studeni mogao biti kišovitiji.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene