Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Vremenska prognoza

Sunčane naočale ili kišobran? Meteorolog otkriva kakvi su dani pred nama

Kakvo nas vrijeme očekuje u petak i danima vikenda, u vremenskoj prognozi Dnevnika Nove TV otkrio je meteorolog Darijo Brzoja.

Stigla je i jedna od prognoza za ljeto. U ovom trenutku čini se da će ljeto prvo malo kasniti u našim krajevima i to već na neki način vidimo. Potom, očekuje se manje opasnih toplinskih valova. Što, opet, ne znači da ih neće biti. Samo, izgleda ipak manje nego što je to bilo proteklih godina.

Ove sezone tako ne bismo se trebali boriti sa sušom, ali bi zato češće moglo biti nevremena pa onda lokalno i bujičnih poplava. Odnosno, šanse za takve događaje na zapadnom Balkanu su pojačane.

Ne znači to naravno da ovog ljeta nećemo imati i suhog, ugodnog vremena, ove godine jedino, možda smo više na stranu neke umjerene topline i povećane mogućnosti za povremeno jaču kišu. Detaljniju prognozu za ljeto meteorolozi će donijeti u jednom od sljedećih dana, u posebnom izvještaju.

Vrijeme u petak

Ostaje pitanje - što nas čeka u petak i danima vikenda. Sinoptički, i dalje smo u polju izjednačenog tlaka, po visini se nad Balkanom zadržava nešto vlažniji zrak, a i onaj svježiji u petak prema kraju dana stići će do naših krajeva, pa nas sve skupa očekuje i dalje nestabilno vrijeme ovih dana.

Jutro će biti većinom sunčano, poglavito na Jadranu. Nema nekog značajnijeg vjetra, uz obalu tek burin tijekom noći i jutra. U unutrašnjosti tiho, a moguća je i kratkotrajna magla, prije svega uz rijeke i po kotlinama. Temperatura će biti uglavnom od 10 do 15, a na Jadranu između 14 i 19 stupnjeva.

Od sredine dana, naravno, malo drugačija priča - uostalom kao što je to često bilo i protekli i ovaj tjedan, pa naviknuli smo. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti pljuskova i grmljavine. Izglednije poslijepodne i krajem dana. Vjetar tek prolazno uz nestabilnosti pojačan. A zadržat će se podjednako toplo kao i u četvrtak, ili čak malo toplije: najčešće od 26 do 28 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Koncentracije stakleničkih plinova rekordno su visoke: Meteorolog objasnio što je zbog toga učinjeno

Vrlo slično i u Slavoniji i Baranji. Možemo reći da će biti i sunčano i nestabilno, pa uz jači dnevni razvoj oblaka i ovdje se poslijepodne očekuju pljuskovi praćeni grmljavinom. Mogu biti i izraženiji. Temperatura isto kao i na zapadu, u ovoj gornjoj polovici dvadesetica, vjerojatno do 27 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i u unutrašnjosti Istre u petak može biti pljuskova i grmljavine, no moguće je da se poneki pri tom progura i do obale. Mada će na Jadranu najvećim dijelom prevladavati sunčano. Danju će na moru puhati uglavnom slab jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Temperatura oko 27, a u gorju 23 stupnja.

I u Dalmaciji otprilike slično vrijeme. Pretežno sunčano, osobito na obali i otocima. U unutrašnjosti nestabilnije uz moguće pljuskove i grmljavinu, a pokoji pljusak poslijepodne moguć je i na obali, pa i na otocima. Puhat će većinom slab jugozapadnjak, prema otvorenom moru sjeverozapadnjak, a temperatura će biti oko 27 stupnjeva.

Vrijeme sljedeća tri dana

Idućih dana promjenjivo, nestabilno, ali i razmjerno toplo. Subota nekako za sad izgleda najbolje, recimo to tako: u unutrašnjosti uz najmanje šanse za pljuskove: bit će ih uglavnom u gorju. Od nedjelje ponovno više oblaka, uz češću kišu i pljuskove te grmljavinu. Vjetar uglavnom slab, u subotu prolazno umjeren sjeveroistočni, a temperatura bez promjene.

I na Jadranu subota povoljnija od nedjelje i ponedjeljka. Od nedjelje će zapravo pljuskovi i grmljavina i ovdje biti češći - na obali i otocima. U subotu podno Velebita bura, inače će puhati uglavnom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. A u ponedjeljak okreće na jugo. Temperatura se ni na moru neće značajnije mijenjati.

Pročitajte i ovo Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Jeste li znali zašto je El Niño opasan? Odgovor zna meteorolog Ivan Čačić

Zasad, još uvijek nema ozbiljnije stabilizacije vremena. Moguće je da će biti sunčanije i manje kišovito u drugoj polovici sljedećeg tjedna. Jer u prvoj sigurno neće.

Temperatura će biti za lipanj vrlo prosječna. Dakle, ugodno, toplo, ali i s kišobranom i sunčanim naočalama do daljnjega.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene