Iako smo se donedavno kupali u znoju zbog toplinskog vala i jakog sunca, promjena vremena već je stigla i prvo zahvatila središnju Istru koju je pogodilo veliko nevrijeme.


Meteoalarm je zbog mogućih grmljavinskih pljuskova za danas izdao upozorenje za područje zagrebačke regije - ponajprije za područje Međimurja, Zagorja te uz granicu sa Slovenijom. Mogućnost grmljavine procjenjuju na 50 posto.

Vezani članci Posljedice nevremena u Rovinju - 3 Zbraja se šteta nakon nevremena koje je pogodilo Rovinj i okolicu: "Užas, to je bilo kao slapovi Krke, sve je nosilo sa sobom" Slika nije dostupna Kad nas navečer prođe hladna fronta, temperature će se osjetno sniziti

U poslijepodnevnim satima promjena vremena već je stigla i to na područje Istre. Istramet javlja da je središnju Istru pogodili siloviti pljuskovi.

''Oko 13 sati došlo je do razvoja jače naoblake na istoku Pazinštine i oko Učke. Olujni sustav do 15 sati donio je 10-ak mm kiše (Cerovlje, zapad Učke) uz osjetan, no ipak kratkotrajan pad temperature zraka'', stoji na internetskoj stranici Istramet.

Već u ponedjeljak bi se grmljavinski pljuskovi mogli proširiti cijelom Hrvatskom. Postupno naoblačenje uz mjestimičnu kišu i pljuskove s grmljavinom na zapadu očekuju se već sredinom ponedjeljka, a zatim i drugdje. Lokalno je moguće jače grmljavinsko nevrijeme, osobito kasno poslijepodne i navečer, javlja DHMZ.

U ponedjeljak nastavak promjenjivog vremena

Na južnom Jadranu u većem dijelu ponedjeljka ipak će biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren, u gorju ponegdje i jak jugozapadni, popodne u okretanju na sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjereno jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka u ponedjeljak će biti nešto niža, od 17 do 22, a na Jadranu od 22 do 26 °C. Najviša dnevna malo niža od nedjeljne, uglavnom između 28 i 33 °C.

U metropoli će u ponedjeljak u prvom dijelu biti djelomice sunčano. Već nakon podneva postalo će biti oblačnije, a kasnije popodne te osobito prema kraju dana velika je vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, navečer u okretanju na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka iznosila će od 20 do 22 °C, a najviša dnevna temperatura oko 29 ili 30 °C.