Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stiže hladnoća

Velika promjena i pad temperature: Meteorolog donosi kakvo nas vrijeme čeka u danima koji su pred nama i poručuje - "Ako možete, budite negdje na toplome"

Meteorolog Nikola Vikić Topić najavljuje zahladnjenje. Kiša je već zahvatila velik dio kopna i sjevernog Jadrana. Tamo gdje je još nema, počet će ubrzo, a tijekom noći i u Dalmaciji, izvijestio je u Dnevniku Nove TV.

U kopnenim će krajevima kiša prije ponoći prijeći u mokar snijeg, lokalno uz stvaranje pokrivača, ponajprije u gorju. Frontalni sustav koji nam donosi tu promjenu vremena, već će u četvrtak brzo odmicati dalje, na jugoistok.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Kakva će biti najavljena promjena vremena? Što sve možemo očekivati donosi meteorolog Ivan Čačić Ilustracija Gotovo je ljeto u proljeće DHMZ se oglasio zbog velike promjene vremena i zahladnjenja: "Pratite upozorenja na opasne pojave"

U takvim će uvjetima jutro biti pretežno oblačno, uz još malo oborina na Jadranu kišu, na kopnu snijeg. Do jutra će se u gorju već stvoriti snježni pokrivač, a tanjeg pokrivača lokalno će biti i u nizinama sjeverozapadne Hrvatske.

Malo snijega može biti i s primorske strane Velebita. Na kopnu će sjeverac slabjeti, neće biti tako vjetrovito kao u srijedu navečer, dok će na većini obale puhati umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima. Samo na jugu bit će još uvijek jugo i oštro.

Jutro znatno hladnije od onoga u srijedu. Najniža temperatura bit će oko 1, a na obali oko 5, jedino na jugu 14.

Tijekom dana u središnjoj Hrvatskoj postupan prestanak oborine, i djelomično razvedravanje pa će poslijepodne biti i sunčanih razdoblja, no unatoč tomu bit će hladno s najvišom temperaturom do 4, 5 stupnjeva. Vjetar će biti slab.

U Slavoniji i drugi dio dana pretežno oblačan, ali i ovdje uz tendenciju razvedravanja sa zapada. U početku još može pasti malo kiše, susnježice i snijega, osobito u Baranji, Srijemu i na istoku Posavine. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadni vjetar zbog kojeg će biti hladno - temperatura oko 4.

Na sjevernom Jadranu prestanak oborine uz razvedravanje sa zapada, dok će se u Gorskom kotaru i Lici dulje zadržavati niski oblaci pa će tamo cijeli dan ostati tmurno i sivo uz još malo snijega.

Na obali će puhati jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, a u gorju umjeren sjeveroistočni vjetar.

Temperatura će biti oko 9, no zbog bure će se činiti znatno hladnije. U gorju oko 1 stupanj.

I u Dalmaciji postupno razvedravanje sa sjeverozapada tako da će biti promjenjivo oblačno. Lokalno može pasti još malo kiše, uglavnom u unutrašnjosti i na jugu, dok će na planinama padati snijeg.

Na sjeveru će puhati umjerena i jaka bura koja će se do kraja dana proširiti na cijelu obalu. Najviša temperatura od 10 do 16, samo u unutrašnjosti malo niža.

U petak na kopnu pretežno sunčano, ali hladno, a za vikend ponovno nešto oblačnije, promjenjivije, mjestimice uz malo snijega, u subotu u Slavoniji te u nedjelju na zapadu. Vjetar većinom slab, a sa slabljenjem vjetra obično stiže i pad temperature - ujutro će biti oko -5.

Na obali u petak i subotu većinom sunčano, samo u Dalmaciji nešto više oblaka pa postoji mogućnost za malo povremene kiše. U nedjelju sa zapada novo naoblačenje pa je u Istri i na Kvarneru moguća kiša. Tijekom cijelog će vikenda puhati umjerena i jaka bura, pod Velebitom s olujnim udarima, i bit će hladno.

U svakom slučaju, fronta donosi naglu i jaku promjenu s kojom će biti kiše i snijega. U nizinama sjeverozapadne Hrvatske lokalno je moguće od jednog do 10 centimetara pokrivača, a u gorskim predjelima i do 20. Uz to, jak sjeverac koji već puše na kopnu, imat će udare do 80 kilometara na sat!

A bura na moru, pod Velebitom, i do 140. Zato, budite oprezni i, ako možete, budite negdje na toplome. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene