Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VREMENSKA PROGNOZA

Idućih dana čeka nas promjena vremena. Provjerite gdje će zalepršati pahulje snijega, a gdje će biti kiše

Aktualno Galerija +0 Ivan Čačič Galerija 1/1 >>
Božić je bio topao i kišan. Meteorolog Nove TV Ivan Čačić najavljuje promjenu za iduće dane. Pogledajte vremensku prognozu.

Prema očekivanju, posvuda je bilo iznadprosječno toplo, a u Gorskoj Hrvatskoj pala je zamjetna količina oborine. U tom području naši motritelji ponegdje su izmjerili i više od 50 litara kiše na četvornom metru. Ova će se slika u sljedećim danima za kontinentalne krajeva nakratko izmijeniti.

Sredozemna ciklona sutra će prolazno oslabjeti, a sa sjeveroistoka će u kontinentalno područje prodirati zamjetno hladniji zrak, koji će se tu zadržati do srijede. U nedjelju ujutro u većini će krajeva biti oblačno, povremeno s kišom.

Jedino će na području uz Sloveniju ponegdje zalepršati pahulje snijega. Puhat će slab do umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji umjereno, mjestimice i jako jugo. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 0 do 5, u Slavoniji i Lici ponegdje i dva do tri stupnja viša, a na Jadranu od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva.

Danju u središnjoj Hrvatskoj još povremeno kiša koja će navečer i u noći sa zahlađenjem prijeći u snijeg. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura zamjetno niža od današnje.

U istočnim predjelima oblačno, povremeno s kišom.Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u osjetnom padu.

U Gorskoj Hrvatskoj oblačno s kišom, koja će navečer na sjevernom dijelu prijeći u snijeg. Na Jadranu kiša, lokalno i obilna.Vjetar će u početku oslabjeti, a zatim okrenuti na umjereno jugo. Najviša poslijepodnevna temperatura u gorju od 0 do 4, u Lici još u prvom dijelu dana od 5 do 9, a na Jadranu uglavnom od 8 do 13 stupnjeva.

U Dalmaciji oblačno povremeno uz kišu, lokalno i obilnu. Puhat će umjereno i jako jugo. Poslijepodne većinom od 13 do 16 stupnjeva.

U sljedećim danima u unutrašnjosti će biti većinom umjereno do pretežno oblačno uz temperaturu primjerenu za ovo doba godine.U ponedjeljak još će prijepodne biti kiše i snijega, a zatim će oborine prestati. Potom uglavnom suho, od srijede i sa sunčanim razdobljima - i ponovno sve toplije.

Na Jadranu povremeno kiša, osobito u Dalmaciji, i to prije svega u ponedjeljak i utorak, dok u srijedu valja računati na češća sunčana razdoblja. U ponedjeljak će nakon umjerenog juga i jugozapadnjaka postupno zapuhati sjeverozapadnjak i bura, no već u utorak ponovno jugo.

U meteorološkim izvješćima ponekad se spominje riječ motrenje i motritelj. Jeste li znali da motrenje obuhvaća dvije radnje: opažanje i mjerenje? Mjerenje je vezano uz dobivanje numeričkog podatka, primjerice za temperaturu zraka, dok je opažanje vizualna procjena vremenskih pojava, primjerice stanja atmosfere ili vrste oblaka. Tako je motritelj ujedno i opažač i mjeritelj.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene