Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istraživanje provedeno među učenicima od 11 do 18 godina pokazalo je kako čak 92% ima Facebook profil prije zakonom dopuštenih 13 godina.


Istraživanje su proveli Hrabri telefon i Poliklinika za zaštitu djece. Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da većina roditelja djeci ne postavlja baš nikakva pravila za korištenje tom društvenom mrežom.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa, ilustracija WHO ima određene preporuke za cijepljenje djece: ''Ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva'' Ilustracija Još jedno istraživanje potvrdilo: U školama nije uočeno brzo širenje koronavirusa

Većina djece ima pametne telefone, pa sve više vremena provode u virtualnom svijetu.gotovo 78% školaraca nema nikakva pravila za korištenje Facebooka.

'Mama mora imati moju šifru i ne smijem dodavati nepoznate ljude', rekla je Lucija Kodžić, učenica 8. razreda.

Bez pravila - nema sigurnosti. Mijin profil nema zaštitu. 'Imala sam jedno vrijeme, ali ne više. Možda nekoga zanima tko sam, to je malo riskantno, ali..', rekla je Mija Marčetić, učenica 6. razreda.

>>UNICEF upozorava na nasilje nad djecom

U Hrabrom telefonu napravili su Facebook aplikaciju kako bi educirali roditelje.

'Da oni znaju kako sigurno koristiti Facebook i kako postaviti postavke unutar Facebooka da budu sigurne za korištenje za njih pa da oni educiraju i svoju djecu o tome', rekla je Hana Hrpka iz Hrabrog telefona.

Istraživanje je pokazalo kako 95% djece kaže da bi vrijeme radije provodili baveći se sportom ili u druženju s prijateljima.

'To je zapravo podatak koji je porukama nama odraslima da smo mi djecu gurnuli iz realnog u virtualni svijet jer im nismo omogućili druge sadržaje koje oni žele', rekla je prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook