Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve počinje osipom

Vratila se poznata zarazna bolest, ambulante pune: "Najčešće dođu zdrava djeca..."

Zovu je bolest ispljuskanih obraza. Ova virusna bolest napunila je pedijatrijske ordinacije. Zovu je i peta bolest, hara vrtićima i školama. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak donosi savjete liječnika.

Sve krene s osipom. "Kćerkica mi je došla u ponedjeljak iz škole imala je veliki osip po licu, na što sam se zabrinula, prvo sam pomislila da je alergija ili od sunca. Kod kuće sam ju okupala, sredila te je prespavala. Ujutro se još više pogoršalo i odvela sam ju doktoru", rekla je Nikolina Ivančević iz Đakova.

Doktor je Loreni dijagnosticirao petu bolest, prepoznatljivu po osipu na licu.

"Bilo mi je dosadno, nisam se mogla igrati, nisam mogla ići u školu, a bilo mi je najtužnije kad nisam mogla ići blizu bake", poručila je Lorena.

Pročitajte i ovo Ilustracija nedostaje lijekova Četvero djece i mladih umrlo od infekcije koja se lako liječi: "Možete zamisliti očaj roditelja i djece, ali i naš"

Riječ je o blagoj virusnoj bolesti za koju uglavnom nije potrebno liječenje. Rizični su tek imunkompromitirani i trudnice. Prvi simptomi su umor, manjak apetita i bol u zglobovima, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Martina Bolšec Oblak.

"Potom se javlja karakterističan simptom, a to je crvenilo obraza, tako je bolest dobila ime, bolest ispljuskanih obraza. Iza toga slijedi osip koji se širi po tijelu kada se razvije taj osip dijete nije više zarazno, može u kolektiv, može u vrtić", objasnio je Neven Papić, infektolog.

Liječnici kažu porast pete bolesti bilježe posljednjih mjesec dana. Javlja se epidemijski, svakih tri do pet godina, a prebolijevanjem se stječe imunitet. Prije izbijanja osipa neka djeca imaju simptome slične prehladi.

"To su najčešće zdrava djeca koju dođu s tegobama gripe. Simptomima kao što je vrućica ili slično ili s tipičnim osipom koji se uklapa u petu bolest. Zarazni su pet do deset od izloženosti, a zaraznost traje najčešće pet dana. Kada se već pojavi osip djeca najčešće nisu zarazna", poručio je Mario Mašić, pedijatar.

Širi se u vrtićima i školama, a većina odraslih je to u djetinjstvu preboljela. No roditelje zabrine osip.

Pročitajte i ovo Život nakon poplava - 1 glodavci, komarci, krpelji Zaraze prijete na poplavljenim područjima, HZJZ poručuje: "Ništa ne dirajte golim rukama"

"Normalno da se kao majka zabrinem jer mi je to nešto novo, nisam se susretala s tim. Onda sam bila malo zabrinuta i vodili smo higijenu oko toga, sprejali ali dobro, bilo je ok, prošlo je dobro", izjavila je Jelica Dumenčić iz Đakova.

Zato i liječnici poručuju - nema mjesta panici srećom riječ je o blagoj bolesti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene