Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vožnja kao obavezni predmet u školama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Udruga autoškola i instruktora želi povećati cijene vozačkog ispita za B kategoriju na 10.000 kuna, HSP želi omogućiti besplatnu autoškolu za sve srednjoškolce i studente koji ju nisu položili.

Projekt besplatne autoškole, koja bi godišnje koštala oko 200 milijuna kuna, HSP u predizbornoj godini želi osigurati izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Premašena sva očekivanja Obožavatelji dali 6 milijuna dolara za stvari Ronalda Reagana Slika nije dostupna Vjerujete li u ovo? Nitko kao Kim Jong Un

Prijedlog Zakona ovaj tjedan HSP će dat u saborsku proceduru, a dođe li do njegovih izmjena, srednjoškolci bi tijekom treče godine slušali nastavni predmet &8220;Prometni propisi i sigurnosna pravila&8221; u trajanju od dva polugodišta, dok bi studentima nevozačima predmet trajao dva semestra.

Svi troškovi programa osposobljavanja za vozača B kategorije za nastavni predmet Prometni propisi i sigurnosna vožnja te Pružanje prve pomoći i Upravljanje vozilom, predlaže HSP, snosilo bi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. 

Budući da u Hrvatskoj godišnje maturira oko 50.000 srednjoškolaca, a na sveučilišta i veleučilišta upiše se oko 30.000 studenata, godišnji izdatak iz proračuna bio bi oko 200 milijuna kuna, a mogli bi se supsidijarno financirati i posebnom naknadom u iznosu od 100 kuna pri registraciji vozila (u Hrvatskoj se godišnje registrira 1,8 milijun vozila, op. a.).

Cilj primjene besplatne autoškole, smatraju u HSP-u, višestruka je društvena korist. Osim obrazovanijih i savjesnijih vozača na cestama, kažu HSP-ovci, to bi pridonijelo, među ostalim, i višoj razini sigurnosti na cestama, smanjili bi se troškovi zdravstvene zaštite i osiguranja pokretne imovine te troškovi naknada šteta utvrđen prometnom nesrećom, srednjoškolcima bi se osigurala jednaku polaznu osnovu za zapošljavanje, povećali mobilnost radne snage i stvorili pretpostavke za rasterećenje prometnih gužvi u velikim gradovima te utjecali na svijest mladih o doprinosu zaštiti okoliša.

Primjenom zakona bi se, naime, vozačka dozvola ujednačila s dobivenim znanjem osnovnih informatičkih alata za pisanje i računanje sa znanjem korištenja PC vještina i barem jednog stranog jezika, obaveznih srednjoškolskih predmeta u Hrvatskoj. 

' Kada izađe prva generacija tako obrazovanih mladih ljudi, dakle educiranih i za promet i za rad na kompjutoru, moći ćemo govoriti o Hrvatskoj kao zemlji znanja' , rekao je Anto Đapić, predsjednik HPS-a, odgovarajući na pitanje je li besplatna autoškola predizborni trik HSP-a da privuče mlade glasače.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene