Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije više prekršaj, ali...

Vožnja bez karte najskuplja vožnja? Zbog novog apsurda odgovor je sve samo ne jasan

Apsurd: Nema karte ali nema ni kazne (Foto: Dnevnik.hr)
Apsurd: Nema karte ali nema ni kazne (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Apsurd: Nema karte ali nema ni kazne (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Još jedan apsurd hrvatske administracije. Iako je po Zakonu svatko tko se vozi vlakom dužan kupiti kartu, po jednom drugom Pravilniku - nije ju dužan imati uz sebe za vrijeme vožnje. Pa tako jedan Riječanin ima sudsku presudu iz Karlovca po kojoj nije kriv, a vozio se bez karte.

Na vlak se ukrcao kod Ogulina i vozio do Rijeke. 40-godišnji Riječanin za tu vožnju nije imao kartu, pa ga je HŽ prekršajno prijavio.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Od vožnje do sudske presude, odnosno do danas, prošle su dvije godine. Prema starom Pravilniku o unutarnjem redu u željezničkom prometu, stoji da je "zabranjeno prevoziti se u vlakovima za prijevoz putnika bez valjane prijevozne isprave".

U međuvremenu Ministarstvo prometa donosi novi Pravilnik po kojem se više ne zabranjuje vožnja bez valjane prijevozne isprave, odnosno karte, te se to više prekršajno ne sankcionira. Sud se drži novog pravilnika, te je kazna, zbog rupe u zakonu, izbjegnuta.

"Fantastično, onda ćemo se svi voziti bez karte, divno", komentirala je Ana, prolaznica koju smo upitali za mišljenje.

Sutkinja, koja je Riječanina oslobodila kazne, smatra da njegovo djelo, neovisno o Pravilnicima, ni ne spada pod prekršajno pravo. Kaže kako se HŽ može naplatiti putem ovršnog postupka.

"Na primjer, za neplaćene račune, za vodu, za struju, telefon - za bilo što platit ćete u ovršnom postupku, ali ne idete u prekršajni postupak", istaknula je Jozefa Sepi, predsjednica Prekršajnog suda u Karlovcu.

Iz HŽ-a sve putnike upozoravaju da ipak kupuju karte za vlak. Jer, osim raznih pravilnika, koji ih ne obvezuju da karte imaju uz sebe, ima i raznih Zakona, koji ih obvezuju da karte kupuju.

"Putnik mora imati kartu za vlak, a navedena obveza definirana je Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća, Zakonom o ugovorima o prijevozu u željezničkom prometu i općim prijevoznim uvjetima HŽ Putničkog prijevoza. U općim prijevoznim uvjetima propisano je plaćanje tarifnog dodatka u iznosu od 500 kn za putnika koji je zatečen bez prijevozne karte", priopćeno je iz HŽ putničkog prijevoza.

Da ne bi više dolazilo do ovakvih apsurda, u kojima se kose Pravilnici i Zakoni, Ministarstvo prometa pristupilo je hitnoj analizi.

"Stručne službe analiziraju detaljno šta se sve dogodilo, da li postoje eventualni nedostaci i detaljno razrađuju te procese i odmah ćemo ukloniti sve nedostatke ukoliko se utvrdi da oni su utvrđeni", ističe Nikolina Brnjac, državna tajnica za promet.

Sve to više ne zanima Riječanina, koji je svoju besplatnu vožnju dobio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene